Skip to content
NLEN
Taxi teheran 52010042 st 7 s high

Taxi Teheran

Jafar Panahi / IR, 2015

Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn is geheel vanuit een taxi gefilmd. Panahi, die van de Iraanse autoriteiten een filmverbod kreeg opgelegd, nam zijn uitzonderlijke speelfilm clandestien op in de straten van Teheran.

Taxi teheran 52010042 ps 1 s high

Dit dappere, documentaire-achtige portret van de Iraanse hoofdstad Teheran speelt zich af in een taxi die wordt bestuurd door Panahi zelf, met naast hem passagiers die openhartig allerlei zaken aan Panahi toevertrouwen: mannen en vrouwen, jong en oud, rijk en arm, traditionalisten en modernisten. De passagiers worden gespeeld door niet-professionele acteurs, die anoniem blijven. Tijdens deze komische rit filmt zijn camera vanaf het dashboard de ziel van de Iraanse samenleving.

In 2010 werd Jafar Panahi opgepakt, samen met zo”n vijftien andere dissidenten, waarna hij een beroepsverbod kreeg opgelegd van 20 jaar. Net als bij zijn vorige twee films This Is Not a Film en Closed Curtain kreeg Panahi het voor elkaar om toch een film te maken en deze het land uit te smokkelen. Zijn vorige twee films waren in extreme geheimhouding in Panahi's appartement opgenomen, voor Taxi filmde Panahi in de open lucht in de straten van Teheran. Hij won er de Gouden Beer en de FIPRESCI-persprijs in Berlijn mee. Juryvoorzitter Darren Aronofsky omschreef de film als “een liefdesbrief aan de cinema”. In een interview na de prijsuitreiking in Berlijn drong Panahi er bij de autoriteiten op aan om zijn film in het openbaar in Iran te tonen.

“…geen twijfel mogelijk: Panahi is terug, soeverein en in topvorm…geestige conversaties … glansrol… (****1/2, Dana Linssen, NRC Handelsblad)

“…heel knap… Iran zal er niet blij mee zijn, maar de rest van de wereld heeft er weer een hele mooie film bij. (**** De Filmkrant)

“***** (Belinda van de Graaf, Trouw)

Details

Regisseur

Jafar Panahi

Productiejaar

2015

Productieland(en)

IR

Originele titel

Taxi Teheran

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Taxi1 0
Taxi3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.