NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit The Outsiders (Francis Ford Coppola, US 1983)

Teenage Night

Koolhoven & Simons: Teenage Night

In 1983 bracht Francis Ford Coppola een piepjonge Tom Cruise, Matt Dillon en Patrick Swayze samen in The Outsiders. Bijna veertig jaar later brengen Koolhoven & Simons de 4K-restauratie – uitgebreid met eerder weggesneden scènes – naar Amsterdam voor een ode aan de tienerfilm.   

poster The Outsiders (Francis Ford Coppola, US 1983)

Koolhoven & Simons gaan terug in hun tijd en belichten tienerjaren in de cinema. Na een uur vol fragmenten uit de beste en meest uitzonderlijke tienerfilms is het tijd voor hoofdfilm The Outsiders.

De verfilming van S.E. Hintons populaire roman gaat over de strijd tussen de jeugdbendes The Greasers (arme rockers) en de Socs (rijkeluiskindjes) in Tulsa, Oklahoma. Wanneer de leider van The Greasers aanpapt met het vriendinnetje van Socs-voorman Bob zijn de rapen gaar; de tieners gaan er hard in, er valt zelfs een dode.

Tieneridolen

Hinton schreef haar boek toen ze nog op de middelbare school zat; sinds 1967 is The Outsiders een van de meest gelezen titels onder de schoolgaande Amerikaanse jeugd. En het waren tieners die Coppola aanschreven of hij Hintons boek over het hobbelige pad naar volwassenwording niet wilde verfilmen.

Coppola maakte er een epische vertelling van, op spectaculair CinemaScope-formaat, en bracht toekomstige tieneridolen Emilio Estevez, Tom Cruise en Matt Dillon bij elkaar in een setting die wel werd vergeleken met Rebel Without a Cause en West Side Story. Vader Carmine voegde een schmaltzy score toe, die Francis Ford in 2005 verving door nummers van Elvis, Jerry Lee Lewis en Sandy Nelson.

Originele opnamen

Voor de 4K-restauratie The Outsiders: The Complete Novel voegde Coppola nieuwe muziek en ongebruikte scènes van de originele opnamen toe: de ‘ontbrekende hoofdstukken’ waar enthousiaste Hinton-fans op hadden gewezen. En omdat Coppola naar eigen zeggen "altijd luistert naar jonge mensen" gaf hij gehoor aan hun verzoek. Want met jonge mensen werkte hij al als 17-jarige zomerkampleider.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Francis Ford Coppola

Productiejaar

1983

Lengte

230 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still uit The Outsiders (Francis Ford Coppola, US 1983)
still uit The Outsiders (Francis Ford Coppola, US 1983)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.