Skip to content
NLEN
Terminator1

Terminator, The

James Cameron / US, 1984

You're terminated, fucker' zijn laatste woorden die de verwoestende cyborg Terminator krijgt toegevoegd, voordat zijn laatste lampje uitgaat. Arnold Schwarzenegger vestigde definitief zijn naam als acteur in James Camerons vertelling over de heerschappij van de robots op aarde. Net als Cronenberg toont Cameron zich gefascineerd door de donkere kanten van de techniek.

Termanitorposter

Hij komt uit de toekomst om te voorkomen dat een vrijheidsstrijder – die nog geboren moet worden – de heerschappij van de robots zal betwisten. Dat is in logline-notendop het onderwerp van James Camerons iconische film over een dystopische wereld waarin de techniek de mens er definitief onder lijkt te hebben gekregen.

Acteur Arnold Schwarzenegger geeft memorabel gestalte aan de mensachtige robot Terminator, een “cybernetisch organisme” dat een waar eenmansleger is. Hij lijkt onverslaanbaar, toch is er een tegenstander die hij moet vrezen: rebellenleider Kyle Reese. Die is eveneens uit de toekomst teruggereisd om Sarah, de moeder van de toekomstige rebellenleider, te waarschuwen. Een clash tussen de twee is onvermijdelijk.

Net als Cronenberg weet Cameron, buiten alle spectaculaire actie om, een filosofische laag aan te brengen in zijn tekening van een wereld waarin heden en toekomst, mens en machine onontwarbaar verwikkeld raken. Vanaf welk punt raakt de mens de heerschappij over de door hem zelf gecreëerde techniek kwijt?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

James Cameron

Productiejaar

1984

Productieland(en)

US

Originele titel

Terminator, The

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Terminator2
Terminator3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.