Skip to content
NLEN
still uit The 39 Steps (Alfred Hitchcock, GB 1935)

The 39 steps

Stijlvolle oefening in onderkoelde humor en suspense, waarin de Canadees Richard Hannay (Robert Donat) betrokken raakt bij een Brits militair spionagecomplot. The 39 Steps geldt met The Lady Vanishes (1938) als het hoogtepunt uit Hitchcocks Engelse periode.

poster The 39 Steps (Alfred Hitchcock, GB 1935)

The 39 Steps introduceert twee typische Hitchcock-motieven: de koele blonde vamp en de MacGuffin, een plottruc waarbij de aandacht van de échte actie wordt afgeleid door iets onbelangrijks prominent in beeld te brengen. In deze spannende, vrije bewerking van John Buchans gelijknamige boek raakt een onschuldige man verzeild in kringen van spionage en moord, tot in de Schotse hooglanden aan toe. Een van Hitchcocks andere favoriete thema”s is het opvoeren van twee mensen die aan elkaar vastgeketend worden, in dit geval letterlijk met handboeien.

De charismatische Robert Donat lijkt een voorloper van Hitchcocks favoriete acteur Cary Grant, terwijl Madelaine Carroll met haar glamour en koele sex-appeal al doet denken aan latere actrices Ingrid Bergman, Grace Kelly en Tippi Hedren. The 39 Steps was bij uitbreng een groot succes en kroonde Hitch als de koning van de Britse cinema. Credits moeten ook gegeven worden aan cameraman Bernard Knowles, die de sfeervolle beelden voor zijn rekening neemt, met name die van de Schotse moors. “Great fun!” oordeelde de Britse pers.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.