NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

The assistant eye filmmuseum 2

The Assistant

Kitty Green / US, 2019 / 87 min.

Wie zou niet blij zijn met een fulltime baan als assistent van een machtige film- en tv-producent? Jane lijkt in haar nopjes en verdraagt stoïcijns alle kleine en grote vernederingen die ze op kantoor ondergaat. Totdat de maat vol is. Kitty Greens speelfilmdebuut is een fascinerende analyse van onopgemerkt machtsmisbruik in een seksistische omgeving. 

Poster the assistant eye filmmuseum

Ze komt als eerste en gaat weg als laatste. Ze bewaakt de agenda van haar baas, haalt lunch voor afgunstige collega”s en werkt de groeiende stapel papierwerk weg. En wie al die jonge vrouwen zijn die hun opwachting maken bij de producent – Jane heeft geen idee. De deur van de werkkamer gaat dicht en nieuwsgierigheid wordt niet op prijs gesteld.

tijd voor actie

In haar speelfilmdebuut snijdt filmmaker Kitty Green een kwestie aan die sinds #MeToo en de veroordeling van filmmogul Harvey Weinstein bespreekbaar is geworden: machtsmisbruik – gericht op vrouwen, meestal – in de entertainmentwereld.

Jane blijkt mee te draaien in een systeem waarin de veiligheid van werknemers geen issue is (“voor jou tien anderen) en genadeloze concurrentie iedereen doet wegkijken. Als haar, de brave assistent die zich door stapels werk heen buffelt, de schellen van de ogen vallen wordt het tijd voor actie.

documentairemaker

Kitty Green (Melbourne, 1984) werd eerder bekend door haar documentaire over de feministische beweging Femen in Oekraïne (Ukraine Is not a Brothel, 2013.). De film draaide op maar liefst vijftig festivals en won verschillende prijzen.

voorfilm

Story of a Calculator (NL 1956, 2”, Engels ondertiteld)Reclamefilm (poppenanimatie) voor de Zweedse Facit-rekenmachine, gefilmd in Technicolor. Uit de Dollywoodstudio's van Joop Geesink, waar ook de Loekie de Leeuw-films werden gemaakt.

Details

Regisseur

Kitty Green

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

The Assistant

Lengte

87 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

The assistant eye filmmuseum 5
The assistant eye filmmuseum 7