Skip to content
NLEN
Brood1

The Brood

Een van Cronenbergs meest persoonlijke films. Zijn vertelling over een getraumatiseerde vrouw die door een sekteleider-achtige psychiater onderworpen wordt aan een woedetherapie was gedeeltelijk gebaseerd op eigen ervaringen. De regisseur verwerkte zijn verleden via de louterende weg van de bodyhorror.

Broodposter

De als kind mishandelde Nola reageert zich jaren later af op haar eigen dochter, waarna haar ex-man de voogdij van het kind op zich neemt. Eenmaal opgenomen in het Somafree Instituut, onder leiding van de sekteleider-achtige psychiater Dr Hal, past Nola zijn “psychoplasmische” techniek toe om haar onderdrukte woede te materialiseren. Dat gebeurt in een afschuwelijke vorm: een zwerm van seksloze, moorddadige kinderen die Nola afstuurt op iedereen die haar onrecht heeft aangedaan.

The Brood was Cronenbergs meest geavanceerde en dure film tot dan toe, en ook een van zijn meest persoonlijke: Cronenberg schreef het scenario na zijn scheiding van zijn eerste vrouw, die zich bij een sekte had aangesloten en met hem vocht over de voogdij over hun dochter. The Brood markeerde ook de eerste samenwerking met componist Howard Shore, met wie hij nog vaak zou samenwerken.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Brood2
Brood5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.