Skip to content
NLEN
still uit The Calm Before the Storm (Krzysztof Kieslowski, PL 1976)

The Calm

Krzysztof Kieslowski / PL, 1976 / 81 min.

Een bouwvakker komt in een noodlottig arbeidsconflict terecht en wordt ongewild een pion tussen stakers en corrupte bazen, terwijl hij trouw probeert te blijven aan zijn idealen. Het schaken op twee borden brengt hem op de rand van de afgrond.

poster The Calm Before the Storm (Krzysztof Kieslowski, PL 1976)
Een jonge man van in de twintig verlaat de gevangenis na een onterechte gevangenisstraf van drie jaar. Hij wil een nieuw leven beginnen op een onbekende plek en droomt van een baan, een vrouw en een gezin. Het lukt hem gedeeltelijk om deze dromen waar te maken, tot hij tijdens een bouwklus in een fataal conflict terechtkomt tussen de corrupte baas en collega's die in het geheim een staking beramen. Hij wordt een pion in het ene kamp terwijl hij trouw probeert te blijven aan zijn idealen in het andere kamp.

De vertoning van deze tv-film is lange tijd tegengehouden door de Poolse censuur, waarschijnlijk vanwege het grimmige beeld dat geschetst wordt van een maatschappij die alleen voor de happy few geluk brengt.

...mooi... (De Volkskrant)

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1976

Productieland(en)

PL

Originele titel

Spokoj

Lengte

81 min.

Taal

Pools

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
Een vrouw op een blauwe achtergrond, een man en vrouw op een witte achtergrond en een man en vrouw op een rode achtergrond herinneren aan de Franse vlag in een verwijzing naar Kieslowski's beroemde Trois couleurs-filmtrilogie (campagnebeeld De Films van Kieslowski)
still uit The Calm Before the Storm (Krzysztof Kieslowski, PL 1976)
still uit The Calm Before the Storm (Krzysztof Kieslowski, PL 1976)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.