NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit The Damned (Luchino Visconti, IT/DE 1969)

The Damned

The Damned

Luchino Visconti / IT, DE, 1969 / 155 min.

Geïnspireerd op de familiegeschiedenis van de beruchte staalmagnaat Krupp, een van de financiers van Hitler. The Damned toont het leven achter de grootindustriële façade: de leden van de (Krupp-)dynastie blijken behalve rijk ook immoreel en zeer ongelukkig. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk met dezelfde titel: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster The Damned (Luchino Visconti, IT/DE 1969)
Ivo van Hove: ‘Ik heb het maken van producties over de Tweede Wereldoorlog altijd vermeden, maar in dit script vond ik iets dat, volgens mij, op het moment heel belangrijk is: een soort bondgenootschap tussen spelers uit de economische wereld en een politieke ideologie waarin ze eigenlijk niet geloven. Alleen om opportunistische redenen – omwille van financieel gewin – steunen ze het regime. Deze combinatie kan vernietiging teweegbrengen.’

Wanneer het bericht van de Rijksdagbrand (1933) de adellijke familie Essenbeck bereikt, wordt duidelijk hoe de verschillend familieleden tegenover het opkomende naziregime staan. Hoewel het hoofd van de familie het fascisme veracht, is hij als grootindustrieel een alliantie aangegaan met de nazi’s om hun oorlogsmachine van staal te voorzien.

Gedreven door narcistische machtswellust verliest de familie zich onderling in een weerzinwekkende draaikolk van chantage, manipulatie, verkrachting, incest en moord.

De verdoemden is geïnspireerd op de familiegeschiedenis van de beruchte staalmagnaat Krupp, een van de financiers van Hitler. Het verhaal toont hoe menselijke zwakheden tot politiek onomkeerbare gruwelijkheden kunnen leiden. Visconti werkte met de sterren van de naoorlogse Europese cinema zoals Dirk Bogarde, Charlotte Rampling en Helmut Berger, met wie hij een relatie had.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Luchino Visconti

Productiejaar

1969

Productieland(en)

IT, DE

Originele titel

La caduta degli dei

Lengte

155 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
still uit The Damned (Luchino Visconti, IT/DE 1969)
still uit The Damned (Luchino Visconti, IT/DE 1969)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.