Skip to content
NLEN
still uit The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)

The Death of a Horse

Eye International Conference: The Death of a Horse

Wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, filmmakers en studenten van over de hele wereld komen jaarlijks samen op de Eye International Conference om actuele kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken. De editie van 2022, 'Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices', richt zich op het vertekende beeld van onze wereldwijde audiovisuele geschiedenis, met name de ondervertegenwoordiging van digitaal audiovisueel erfgoed uit de Global South.

poster The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)
Filmvertoning en presentatie in het kader van de 7e Eye International Conference over Global Audiovisual Archiving (29-31 mei 2022).

Programma

  • Film: The Death of a Horse (Vdekja e kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992, 82')

    Vier decennia lang was Albanië het meest geheimzinnige regime van Oost-Europa. Het dagelijks leven van miljoenen Albanezen binnen het hermetisch afgesloten land leek bepaald niet op het socialistische paradijs dat door de staatsfilmstudio New Albania in beeld werd gebracht. De eerste postcommunistische film uit Albanië, The Death of a Horse (1992), geeft een levendig beeld van het traumatische verleden van de Balkan-natie en reflecteert op de enorme sociale en economische uitdagingen die nog zouden komen.

    De lowbudget film, die maanden na de val van de dictatuur werd gemaakt, werd opgenomen met Kodak en ontwikkeld op AGFA. Deze noodlottige keuze zorgde ervoor dat Cannes de film uit de competitie haalde omdat hij niet voldeed aan de technische standaarden van het festival. The Death of a Horse is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een militaire paardentrainer probeert zijn kampioenspaard te redden en raakt verstrikt in een persoonlijke catastrofe, van het soort dat duizenden levens heeft getroffen in het communistische Albanië.

  • Presentatie: Het behouden van Cinema's Geheime Verleden: The Death of a Horse uit Albanië

    Filmmaker Iris Elezi (Albanese Cinematheek) presenteert de restauratie van The Death of a Horse, een restauratie die tot stand kwam met steun van de Association of European Cinematheques en het onderdeel Media van het programma Creatief Europa. Het behoud van het vitale en dramatische The Death of a Horse is een perfect voorbeeld van samenwerking tussen archieven: het beschadigde negatief werd op het nippertje gered waardoor het een nieuw publiek kon bereiken en de film zijn unieke plek in de filmcanon kon innemen.

Details

Regisseur

Saimir Kumbaro

Productiejaar

1992

Lengte

102 min.

Voertaal

Engels

Taal

Albanees

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Eye International Conference 2022

Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) en de Association of Moving Image Archivists (AMIA) presenteren de 7e Eye International Conference over ‘Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices’.

Lees meer
Francis Alys Reel Unreel
still uit The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)
still uit The Death of a Horse (Vdekja e Kalit) (Saimir Kumbaro, AL 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.