Skip to content
NLEN
still uit The Forbidden Quest (Peter Delpeut, NL 1993)

The Forbidden Quest

Peter Delpeut / NL, 1993 / 75 min.

Filmmaker Peter Delpeut dook in de collectie van het Filmmuseum en bracht archiefbeelden uit het begin van de 20ste eeuw samen in een zelfgeschreven scenario over de enige overlevende van een expeditie naar de Zuidpool.

poster The Forbidden Quest (Peter Delpeut, NL 1993)

Het resultaat is een meeslepende avonturenfilm, waarin historische stillefilmbeelden van de tocht naar de Zuidpool een dramatische rol vervullen in een magisch verhaal over moord, kannibalisme en mystieke verlossing.

Delpeut (Diva Dolorosa, Go West, Young Man!) nam voor zijn vertelling de Ierse scheepstimmerman J.C. Sullivan als hoofdpersonage. De man vertelt zijn gehoor hoe hij in het jaar 1905 een Zuidpoolexpeditie overleefde; het aanvankelijk sceptische publiek weet hij te overtuigen door de vertoning van echte filmbeelden waarop de ondergang van het expeditieschip in het ijs is vastgelegd…

Standaard

The Forbidden Quest smeedt gevonden filmbeelden uit de archieven aaneen tot een thrillerachtige vertelling over het lot van de vroege ontdekkingsreizigers uit de tijd van Amundsen, Scott en Shackleton. De opnamen – destijds gemaakt door onversaagde cameramannen als Frank Hurley, Odd Dahl en Herbert Ponting – nemen je mee in de onmetelijkheid, kou en stilte van het poolgebied.

Met films als Lyrisch nitraat (1991), The Forbidden Quest en Diva Dolorosa (1999) zette Peter Delpeut, oud-programmeur van het Filmmuseum, een standaard voor de omgang met archiefmateriaal. De (gerestaureerde) oude beelden worden getoond als relicten van een geschiedenis; hun aanwezigheid in de filmarchieven lokt steeds nieuwe vertellingen uit en daardoor een actieve omgang met de schoonheid van het filmverleden.

Vertoning van de digitale restauratie (Eye). Na de film gaat Frank Roumen (sectormanager collectie Eye) in gesprek met Peter Delpeut.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Peter Delpeut

Productiejaar

1993

Productieland(en)

NL

Originele titel

The Forbidden Quest

Lengte

75 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still uit The Forbidden Quest (Peter Delpeut, NL 1993)
still uit The Forbidden Quest (Peter Delpeut, NL 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.