Skip to content
NLEN
The green fog eye filmmuseum01

The Green Fog

Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson / US, 2017 / 63 min.

Guy Maddin maakte een surrealistisch, speels eerbetoon aan Vertigo van Alfred Hitchcock – bedwelmend, uitbundig, en onweerstaanbaar grappig. In deze beeldenmix speelt Chuck Norris zomaar de rol van James Stewart. The Green Fog was niet eerder te zien in Nederland.

Thegreenfog poster b1 lr

Cinefiel en beeldenstormer Maddin, 'the maestro from Manitoba', stelde zichzelf voor de uitdaging om een nieuwe versie van Vertigo te maken zonder de beelden van de klassieker te gebruiken. Voor zijn 'San Francisco Fantasia' creëerde hij in zijn eigen woorden een 'parallel-universumversie', met behulp van honderden uren aan beelden van San Francisco's Bay Area, afkomstig van allerlei bronnen: Hollywoodklassiekers, jaren 50 noir, experimentele films en prime-tv uit de jaren 70, van The Game en The Streets of San Francisco tot boyband *NSYNC.

groen neonlicht

Maddin maakte daarvan een compilatie zoals alleen hij dat kan. Madeleine/Judy en Scottie uit Vertigo worden vervangen door een hele stoet aan acteurs, net als auto's, gebouwen en rekwisieten verrassende vormen aan kunnen nemen.

In deze beeldenmix speelt Chuck Norris zomaar de rol van James Stewart. De titel verwijst naar de angstaanjagende scène in Vertigo waarin Kim Novak tevoorschijn komt in groen neonlicht. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Hitchcocks klassieker vol erotische obsessie blijft overeind, terwijl Maddin tegelijk een wonderlijke, verfrissende ode brengt aan de stad San Francisco.

Guy Maddin werkte voor de film samen met co-regisseurs Evan Johnson en Galen Johnson, en met componist Jacob Garchik en het Kronos Quartet. Guy Maddin maakte naam met Archangel (1990), The Heart of the World (2000), Dracula: Pages From A Virgin's Diary (2002), The Saddest Music in the World (2003), My Winnipeg (2007) en The Forbidden Room (2015).

voorfilm Accidence

Vooraf draait Guy Maddins Accidence (2017). Net zoals The Green Fog haalt deze korte film zijn inspiratie uit een Hitchcock-film, ditmaal Rear Window. Maddin kijkt voyeuristisch naar de drama's die zich tegelijkertijd in de kamers van een flatgebouw ontvouwen. Maar hoe dichterbij en hoe langer we kijken, des te vreemder alles wordt.

“...een feest voor cinefielen...hilarisch mozaïek...passend en briljant...Heerlijk...sublieme, zeer filmische soundtrack van het Kronos Quartet...meer dan een knap gecomponeerde droomvlucht...waanzinnig... (**** De Volkskrant)

“...zeer ingenieus...fraai... (**** NRC Handelsblad)

“...Ik kan geen andere film bedenken die mij in de afgelopen maanden meer heeft geraakt dan The Green Fog... (De Groene Amsterdammer)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson

Productiejaar

2017

Productieland(en)

US

Originele titel

The Green Fog

Lengte

63 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
The green fog eye filmmuseum02
The green fog eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.