NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit The Hitch-Hiker (Ida Lupino, US 1953)

The Hitch-Hiker

Ida Lupino / US, 1953 / 71 min.

In deze zenuwslopende thriller, de eerste Amerikaanse film noir geregisseerd door een vrouw, worden twee vrienden tijdens een vistochtje gegijzeld door een moordenaar.

poster The Hitch-Hiker (Ida Lupino, US 1953)

Actrice Lupino was de ster uit High Sierra en debuteerde in 1949 als regisseuse, als enige vrouwelijke filmmaker in Hollywood. In de klassieke canon van films noirs die in de jaren veertig en vijftig uit Hollywood kwamen, werd er maar één, Lupino's The Hitch-Hiker, geregisseerd door een vrouw.

Lupino's film was gebaseerd op een verhaal van Daniel Mainwaring, scenarioschrijver van Out of the Past, die zich liet inspireren door een krantenartikel over een waargebeurde moordpartij door Billy Cook. Lupino schreef het scenario samen met haar producent Collier Young en interviewde daarbij zowel Cook als twee van zijn voormalige gijzelaars om de echte gebeurtenissen in de film te verweven.

Strakke thriller

Het resultaat is een strakke thriller waarin Roy Collins (Edmond O'Brien) en Gilbert Bowen (Frank Lovejoy) de Mexicaanse grens oversteken voor een vistochtje. Net ten zuiden van Mexicali ontmoeten ze de gestrande Emmett Myers (William Talman), een sadistische psychopaat die meerdere moorden heeft gepleegd, van Illinois tot aan de grens met Californië. Een wanhopige Myers gijzelt de twee mannen en dwingt hen om hem naar Baja mee te nemen om te ontsnappen aan de Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten, met zenuwslopend effect.

The Hitch-Hiker is de enige film noir uit de klassieke periode geregisseerd door een vrouwelijke filmmaker. Ida Lupino was mede-oprichter van The Filmmakers, een onafhankelijk productiebedrijf dat haar de kans bood om films te schrijven, produceren en regisseren, gericht op sociale kwesties waar vooral vrouwen mee te maken hebben.

Double bill: Detour + The Hitch-Hiker

Liften, gevaarlijk of niet? Het ‘worst case scenario’ tref je aan in Detour en The Hitch-Hiker. Op 3 juli worden beide films ingeleid door Leo van Hee (programmeur Eye). In de pauze is het mogelijk te dineren in Eye Bar Restaurant (reserveer vooraf).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ida Lupino

Productiejaar

1953

Productieland(en)

US

Originele titel

The Hitch-Hiker

Lengte

71 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still uit The Hitch-Hiker (Ida Lupino, US 1953)
still uit The Hitch-Hiker (Ida Lupino, US 1953)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.