Skip to content
NLEN
Still The Hour of Liberation Has Arrived

The Hour of Liberation Has Arrived

Heiny Srour / LB, 1974 / 65 min.

Met gevaar voor eigen leven filmde de Libanese regisseur Heiny Srour begin jaren zeventig de onafhankelijkheidsstrijd in Dhofar, Oman. Ze richtte zich vooral op de vrouwen die meevochten en maakte een krachtig feministisch pamflet. .

poster IDFA 2022

Begin jaren zeventig legde de Libanese filmmaker Heiny Srour met haar filmcrew achthonderd kilometer te voet af, vanaf de grens van Jemen naar Dhofar, om deze documentaire te maken. Een levensgevaarlijke onderneming, omdat in dit afgelegen gouvernement van Oman een onafhankelijkheidsstrijd gaande was.

Srour legde vooral de vrouwen vast die meevochten in de vrijheidsstrijd van het Volksleger tegen de koloniale onderdrukking door het Omaanse regime, dat de steun genoot van de Britse regering. Met archiefbeelden, foto’s, op locatie geschoten materiaal en muziek maakte ze een pamflet tegen oppressie en voor zelfbeschikking – op politiek, cultureel, economisch en seksueel gebied. Ze toont de Arabische soldaten in hun uniformen, met kort geknipt haar en wapens op de rug; vrouwen die alles doen wat mannen doen.

De onlangs gerestaureerde film was in 1974 de eerste film van een Libanese vrouwelijke regisseur die werd geselecteerd voor, en vertoond op het filmfestival van Cannes. In de Arabische wereld werd de documentaire verboden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Heiny Srour

Productiejaar

1974

Productieland(en)

LB

Lengte

65 min.

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.