Skip to content
NLEN
In een still uit Saodat Ismailova's Two Horizons komen twee heuveltoppen voor in een nachtblauw landschap, één vooraan en één verder naar achteren. Een stralende ster staat recht boven de heuvel die het verst naar achteren ligt.

The Kyrgyz Miracle

Eye on Art: The Kyrgyz Miracle

Tussen de jaren 60 en 80 werden er zulke mooie korte films gemaakt in Kirgizië, dat dit het ‘Kirgizische Wonder’ werd genoemd. Veel ervan zijn nooit in Nederland te zien geweest. Speciaal voor het filmprogramma bij haar tentoonstelling 18,000 Worlds, maakte Saodat Ismailova een selectie korte films.

poster Saodat Ismailova  – 18,000 Worlds

Het Kirgizische Wonder ontstond in het Sovjettijdperk, tijdens de bloeiperiode van de cinema in heel Centraal-Azië. Veel filmmakers lieten zich inspireren door het werk van de Kirgizische schrijver Djengis Aitmatov. De meeste films hebben een documentair karakter en laten de Kirgizische manier van leven zien door wonderschone beelden van het landschap, de cultuur en het dagelijks leven van mensen. Het ineenstorten van de Sovjet-Unie betekende ook het einde van de gouden periode van de filmindustrie in de regio. De films uit de Sovjettijd werden nooit meer vertoond.

Saodat Ismailova: ‘Ik ben blij dat ik deze onontdekte films uit Centraal-Azië met een groter publiek kan delen. Het zijn korte en middellange films, tussen documentaire en fictie in. Veel interessante filmmakers van speelfilms maakten een korte film die deel werd van het Kirgizisch Wonder.’

Dit programma is onderdeel van de tentoonstelling 18,000 Worlds, waarin Saodat Ismailova met installaties en videowerken de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië verkent. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films die Saodat Ismailova heeft uitgekozen, waaronder de Kirgizische speelfilm Beshkempir (1998) van Aktan Arym Kubat. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Programma

  • Tolomush Okeev, There are Horses (1965)

  • Bolotbek Shamshiyev, The Shepherd (1966)

  • Algimantas Vidugiris & Yakov Bronstein, Castles in the Sand (1968)

  • Shamil Dzhafarov, Cosmonaut's Nomad Encampment (1982)

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.