Skip to content
NLEN
Still The Last Chapter 1

The Last Chapter

Gianluca Matarrese / CIV, FR, 2021 / 100 min.

Onbeschaamd en uiterst liefdevol portretteert de filmmaker zijn oudere minnaar en bdsm-meester Bernard, die aan het begin van zijn laatste hoofdstuk staat. In aanloop naar de verhuizing naar een nieuw appartement kijkt hij terug op een bewogen leven.

poster IDFA 2021

Nu de Fransman Bernard gepensioneerd is, begint hij aan het slotstuk van zijn leven. Hij verhuist naar een nieuw appartement, waarschijnlijk zijn laatste. De veel jongere Gianluca Matarrese filmt zijn geliefde als ze seks hebben – ze hebben een bdsm-relatie, waarbij Bernard zijn meester is – maar ook tijdens meer alledaagse zaken. Een poes die kwijt is, het voorzichtig inpakken van serviesgoed.

Hun gesprekken gaan over het leven dat Bernard al voor een groot gedeelte achter de rug heeft. Hij verloor zowel zijn eerste als zijn grote liefde aan aids. Zelf kwam hij fysiek ongeschonden uit deze zwarte periode, maar de jaren gaan zachtjes tellen.

Op intieme wijze brengt Matarrese zijn geliefde in beeld. Uit de close-ups van Bernards gezicht spreekt levenservaring, wijsheid en vooral veel liefde. In tussentitels deelt Matarrese berichten die de mannen elkaar sturen. “We zijn wat we zijn, ongefilterd.” Het levert een open en onbeschaamd portret op van de liefde in een van haar vele verschijningsvormen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Gianluca Matarrese

Productiejaar

2021

Productieland(en)

CIV, FR

Lengte

100 min.

Taal

Frans

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still The Last Chapter 2
Still The Last Chapter 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.