NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still The Last Emperor Bernardo Bertolucci GB IT CN 1987 1

The Last Emperor

Bernardo Bertolucci / IT, 1987 / 163 min.

Ryuichi Sakamoto won samen met Talking Heads-frontman David Byrne een Oscar met de muziek die hij schreef voor deze epische verfilming van het leven van Pu-Yi, de laatste Chinese keizer. Bertolucci was de eerste westerse filmmaker die mocht filmen in het 9999 kamers tellende Verboden Stad-complex in Peking.

Poster The Last Emperor Bernardo Bertolucci GB IT CN 1987

Sakamoto’s filmscore voor Bernardo Bertolucci’s The Last Emperor is misschien niet zijn meest vernieuwende maar zeker wel zijn meest bekroonde. Bertolucci kreeg voor deze film over de laatste Chinese keizer als eerste westerse filmmaker toegang tot de Verboden Stad in Peking dus hij deed er goed aan meestercameraman Vittorio Storaro (Il conformista, Apocalypse Now) in te schakelen, wat leidde tot oogverblindend mooie beelden.

Ook de muziek was verantwoordelijk voor de prijzenregen die de film ten deel viel. Sakamoto deelde zijn Oscar met Talking Heads-frontman David Byrne, die ook een groot deel van de muziek schreef, en muzikant Cong Su, die één stuk voor zijn rekening nam.

Sakamoto & Byrne verweefden knap traditionele Chinese instrumenten in hun composities, die naast orkestraal en traditioneel toch ook ontegenzeggelijk de signatuur van de (bands van) de twee dragen.

Details

Regisseur

Bernardo Bertolucci

Productiejaar

1987

Productieland(en)

IT

Originele titel

The Last Emperor

Lengte

163 min.

Taal

ENG, CMN, JPN

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Still The Last Emperor Bernardo Bertolucci GB IT CN 1987 2
Still The Last Emperor Bernardo Bertolucci GB IT CN 1987 3
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)

Podcast

Programmeur Thijs Havens sprak over Sakamoto met De Groene Amsterdammer.

Luister naar de podcast

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.