NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

The man who fell to earth eye filmmuseum

The Man Who Fell to Earth

Nicolas Roeg / GB, 1976 / 139 min.

David Bowie schittert als alien/zakenman in deze cult-sciencefictionfilm van Nicolas Roeg. Bowie tekende aanvankelijk ook voor de score. Deze werd afgekeurd maar een deel van de muziek zou hij later hergebruiken voor zijn meesterwerk Low (1977).

Poster the man who fell to earth eye filmmuseum 2

De rol van buitenaards-wezen-in-mensengedaante is Bowie, hier in zijn filmdebuut, op het lijf geschreven. De scheidslijn vervaagt tussen de “real life” Bowie – destijds een spookachtige verschijning door zijn cokeverslaving - en het personage van de alien/zakenman dat hij speelt.

Als Thomas Jerome Newton geeft hij zich uit voor zakenman, maar is hij in feite op zoek naar water voor zijn uitgedroogde planeet. Het personage Thomas Newton zou later terugkeren in Bowie”s zwanenzang, de door Ivo van Hove geregisseerde musical Lazarus (2015).

fraai gefotografeerd

De fraai gefotografeerde adaptatie van gelijknamige roman van Walter Tevis behoort tot de betere films van voormalig cameraman Nicolas Roeg (Don”t Look Now), een van de toonaangevendste naoorlogse Britse filmmakers.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nicolas Roeg

Productiejaar

1976

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Man Who Fell to Earth

Lengte

139 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still uit The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg, GB 1976)
The man who fell to earth eye filmmuseum 1
The man who fell to earth eye filmmuseum 4