NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

The miracle of the sargasso sea eye filmmuseum 1

The Miracle of the Sargasso Sea

Syllas Tzoumerkas / GR, 2018 / 120 min.

De door de wol geverfde rechercheur Elisabeth wordt overgeplaatst van Athene naar Mesolongi in West-Griekenland, maar zou er het liefst zo snel mogelijk weer weg gaan. Een onverklaarbaar sterfgeval – is het zelfmoord? – zet het stadje op z’n kop. Elisabeth raakt in de ban van Rita, die in de lokale palingfabriek werkt. De derde speelfilm van de Griekse regisseur Syllas Tzoumerkas is een bijna surrealistisch psychodrama.  

Poster the miracle of the sargasso sea eye filmmuseum

Vreemde dingen gebeuren er in het stadje Mesolongi. Na een onverwacht sterfgeval lijkt het hele stadje in rep en roer. Politiechef Elisabeth raakt op het spoor van een gewelddadige samenzwering rond nachtclubeigenaar Manolis die betrokken is bij de doorvoer van drugs.

Manolis” zuster Rita werkt in de lokale fabriek en lijkt een even sombere kijk op het aards bestaan te koesteren als Elizabeth – langzaam raken de twee vrouwen verwikkeld in elkaars levens.

Lynchiaans

Syllas Tzoumerkas” derde lange speelfilm werd door The Guardian omschreven als een “Lynchiaans psychodrama in de zon”. De sfeer is vervreemdend-gewelddadig, de inwoners van het stadje Mesolongi lijken meer van elkaar te weten dan goed voor ze is en geheimen worden langzaam prijsgegeven.

Tegelijkertijd is Miracle of the Sargasso Sea – een Europese coproductie, met Nederlands aandeel – ook een fascinerend portret van een cynische politievrouw die langzaam haar zin in het leven lijkt te hervinden.

over de regisseur

Syllas Tzoumerkas (Thessaloniki, 1978) geldt als originele stem binnen de hedendaagse Griekse cinema. Hij volgde theater-, filmregie- en acteeropleidingen in Athene en Utrecht en begon te filmen in een stijl die aan de producties van Dogma deed denken. Met Homeland (2010) en A Blast (2014) bereikte hij de selecties van de internationale filmfestivals. A Blast ging in wereldpremière op het filmfestival van Locarno en was in 2015 een aantal weken in Eye te zien. Zowel in A Blast als deze film koos hij Angeliki Papoulia, ook bekend van Dogtooth, Alps en The Lobster, als intrigerende hoofdrolspeelster.

Te zien via Picl, Eye's online filmzaal

Details

Regisseur

Syllas Tzoumerkas

Productiejaar

2018

Productieland(en)

GR

Originele titel

The Miracle of the Sargasso Sea

Lengte

120 min.

The miracle of the sargasso sea eye filmmuseum 3
The miracle of the sargasso sea eye filmmuseum 4