Skip to content
NLEN
still uit The Moon Has Risen (Kinuyo Tanaka, JP 1955)

The Moon Has Risen

Kinuyo Tanaka / JP, 1955 / 102 min.

Eye vertoont vier vergeten films van Kinuyo Tanaka. Zij was een baanbrekende Japanse regisseur in een studiosysteem dat vrouwelijke regisseurs actief ontmoedigde. In The Moon Has Risen azen verschillende jonge mannen op de drie dochters van een weduwnaar.

poster The Moon Has Risen (Kinuyo Tanaka, JP 1955)

Voor haar tweede film baseerde Kinuyo Tanaka zich op een scenario van haar legendarische mentor Yasujiro Ozu. Hoewel geïnspireerd door Ozu's kenmerkende blik op familierelaties, valt The Moon Has Risen vooral op door Tanaka's levendige en elegante komische gevoeligheid.

Terwijl verschillende jonge mannen zijn drie dochters het hof maken, wordt een weduwnaar tot zijn verbijstering gedwongen om de snel veranderende zeden van de Japanse samenleving onder ogen te zien.

4K-restauratie

Over Kinuyo Tanaka

In samenwerking met Camera Japan vertoont Eye vier films van Kinuyo Tanaka. Haar zes baanbrekende speelfilms vormen een klein, radicaal oeuvre over progressieve vrouwen. Hoewel ze al lang bekendstond als een iconische actrice in films van Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi en Mikio Naruse, is Tanaka's eigen werk als filmmaker opvallend afwezig in de meeste studies van de Japanse cinema.

Tanaka's films worden steevast verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Zij weigeren zich te conformeren aan beperkende sociale rollen (bijvoorbeeld de 'perfecte vrouw') terwijl ze op zoek zijn naar onafhankelijkheid en individuele keuzevrijheid.

Met mededogen bekritiseert Tanaka de sociale omstandigheden en krachten die de strijd van haar heldinnen vormen: de reductie van een vrouw tot passieve romantische partner (The Moon Has Risen, 1955), taboes rond sterfelijkheid en het vrouwelijk lichaam (Forever a Woman, 1955), koloniale politiek (The Wandering Princess, 1960) en religieuze vervolging en verboden liefde (Love Under the Crucifix, 1962).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kinuyo Tanaka

Productiejaar

1955

Productieland(en)

JP

Originele titel

Tsuki wa noborinu

Lengte

102 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still uit The Moon Has Risen (Kinuyo Tanaka, JP 1955)
still uit The Moon Has Risen (Kinuyo Tanaka, JP 1955)

Mede mogelijk gemaakt door

logo Camera Japan Festival
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.