Skip to content
NLEN
still uit The Mourning Forest (Mogari no mori) (Naomi Kawase, JP 2007)

The Mourning Forest

Naomi Kawase / JP, FR, 2007 / 97 min.

Winnaar van de Grote Juryprijs in Cannes is een subtiel drama over twee mensen die in een adembenemend smaragdgroen bos stilzwijgend een rouwproces doorlopen. Lyrisch en intuïtief, aards en spiritueel tegelijk.

poster The Mourning Forest (Mogari no mori) (Naomi Kawase, JP 2007)

Bij de VR-ervaring Missing Pictures, waarin Naomi Kawase vertelt over haar nooit-gemaakte romantische komedie Oh Debu, laat Eye haar bekendste film zien: The Mourning Forest. De hoofdpersonen van The Mourning Forest zijn beide door het verlies van een naaste getekend: de verwarde grijsaard Shigeki is weduwnaar en zijn jonge begeleidster Machiko verloor haar kind en is gescheiden. Tijdens een uitje stranden de twee met autopech in een sprookjesachtig, smaragdgroen bos. Twee dagen lang dolen ze door het bos, een tocht die beiden een rouwproces kan helpen afsluiten.

Met groot gevoel voor schoonheid en compositie brengt Naomi Kawase het groene landschap rond haar geboorteplaats Nara in beeld, waarbij de natuur symbool staat voor de gemoedsgesteldheid van de personages. Kawases ingetogen en subtiele regie overtuigde de internationale jury van het filmfestival van Cannes, die The Mourning Forest in 2007 de Grote Juryprijs toekende.

"Het woud is een metafoor voor het leven", zei Kawase zelf over de film. "We zijn allemaal mensen die dolen, verloren zijn. Maar het is ook een plaats waar men zich kan (her)oriënteren. (…) Zelfs wanneer we ons verloren voelen, zijn er merktekens: de bomen, de natuur."

In Eye zijn ook Naomi Kawase's Still the Water, An, Shara en True Mothers te zien.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Naomi Kawase

Productiejaar

2007

Productieland(en)

JP, FR

Originele titel

Mogari no mori

Lengte

97 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
Een computergegenereerde illustratie met een oudere figuur en een kind op de achterste rij van een bioscoop. Op het scherm wordt een martial arts gevecht getoond, het kind in de bioscoop houdt een zwaard omhoog dat de film op het scherm weerspiegelt. (campagnebeeld Xtended: Missing Pictures; still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))
still uit The Mourning Forest (Mogari no mori) (Naomi Kawase, JP 2007)
still uit The Mourning Forest (Mogari no mori) (Naomi Kawase, JP 2007)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.