NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

The Night of the Hunter

Charles Laughton / US, 1955 / 93 min.

The Night of the Hunter in de openlucht! Deze klassieke thriller zit vol met beelden van een angstaanjagende schoonheid, en is een van de meest excentrieke films over de strijd tussen goed en kwaad. 

poster The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)

Deze klassieke thriller speelt zich af in het landelijke Amerika van de jaren dertig. De psychopathische predikant Harry Powell (een monumentale rol van Robert Mitchum) is gearresteerd voor autodiefstal. In de gevangenis probeert hij erachter te komen waar een ter dood veroordeelde moordenaar zijn gestolen 10.000 dollar bewaart, maar alleen diens kinderen weten dat. Eenmaal uit de gevangenis trouwt de dominee met de weduwe van de moordenaar.

De woorden 'love' en 'hate' die de dominee op zijn knokkels heeft gegraveerd zijn een iconisch filmbeeld geworden. Filmcriticus Roger Ebert noemde The Night of the Hunter 'one of the greatest of all American films'. Toch kreeg de film, ook door het ontbreken van steracteurs, nooit de erkenning als meesterwerk.

Noir of geen noir?

In de kern is de film een vreemd en eigenzinnig ​​kindersprookje maar ook een noir-thriller, doorspekt met de donkerste elementen van beide genres: dood, schuldgevoel, hebzucht, armoede, wreedheid, bijbelse referenties en een angstaanjagende achtervolging. Regisseur Charles Laughton (dit is zijn enige film) beschreef The Night of the Hunter als "een nachtmerrieachtig soort Moeder de Gans-verhaal".

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Charles Laughton

Productiejaar

1955

Productieland(en)

US

Originele titel

The Night of the Hunter

Lengte

93 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want Eye viert dit jaar haar 75-jarig bestaan met openluchtvoorstellingen in het park bij het museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer tijdens Sunsets kijken naar een vooruitblik op komende Eye-programma’s, zoals Cinema Ecologica, Women Make Film en Badlands, en de afsluiting van Film Noir.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets
still uit The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)
still uit The Night of the Hunter (Charles Laughton, US 1955)
campagnebeeld Sunsets

Borrelpakket

Wil je je openluchtvoorstelling en afmaken met een hapje en een drankje van Eye Bar Restaurant?

Reserveer een borrelpakket

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.