NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

The painted bird st 1 jpg sd high

The Painted Bird

Václav Marhoul / CZ, UA, SK, 2019 / 169 min.

‘Een zoektocht naar liefde’, noemt regisseur Václav Marhoul (Tobruk) zijn geruchtmakende verfilming van Jerzy Kosinski’s gruwelijke roman over een Joods jongetje dat uit handen probeert te blijven van de nazi’s.

The painted bird ps 1 jpg sd high

'The Painted Bird is géén film over de Holocaust en géén oorlogsfilm’, zei Marhoul in Venetië, waar zijn bijna drie uur durend, heftig zwart-witdrama rumoer veroorzaakte. Harvey Keitel en Udo Kier zijn te zien in bijrollen, de indrukwekkende hoofdrol is voor jeugdacteur Petr Kotlár.

Het jongetje, dat aan het eind van WOII uit handen van de Duitsers probeert te blijven door zich te verbergen op het Oost-Europese platteland, heeft geen naam. Nadat hij zijn ouders is kwijtgeraakt zwerft hij rond en is getuige van wreedheden van zowel Duitse als Russische soldaten.

Als hij van dorp naar boerderij trekt, maakt hij kennis met de harde handen van bijgelovige, laagontwikkelde boeren die het kind op allerlei manieren misbruiken – als misdienaar, jongcommunist, surrogaatzoon of lustobject.

Voor zijn adaptatie van Jerzy Kosinski's geruchtmakende vertelling uit 1965 koos Marhoul een serie strak georganiseerde tableaus in zwartwit die de hoofdstukken van het boek volgen. Opvallend is de anonimiteit van de locatie; het verhaal speelt ergens in Oost-Europa en de personages spreken een soort Slavisch Esperanto, 'inter-Slavic' genaamd.

Gruwelijkheden

Bij de première op het filmfestival van Venetië liepen mensen de zaal uit vanwege de gruwelijkheden op het doek; toch ziet Václav Marhoul het geweld in de film niet als effectbejag, maar als uitdaging om pijnlijke antwoorden te vinden op pijnlijke vragen: wat is de ware aard van homo sapiens?

Details

Regisseur

Václav Marhoul

Productiejaar

2019

Productieland(en)

CZ, UA, SK

Originele titel

Nabarventé ptáce

Lengte

169 min.

Taal

CES, DEU, RUS, LAT

Ondertiteling

ENG, NLD

Drager

DCP

The painted bird st 2 jpg sd high
The painted bird st 4 jpg sd high