NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still The Shape of Water (Guillermo del Toro, US 2017)

The Shape of Water

Bekijk trailer

Guillermo del Toro / US, 2017 / 123 min.

Moderne sprookjesachtige monsterfilm van de Mexicaanse horrormeester Del Toro. Elisa ontdekt in het laboratorium een moerasmonster uit de Amazone. Ze is meteen gefascineerd door de aquaman en er ontstaat een vreemde, maar niet onmogelijke relatie tussen de twee zonderlingen.

poster The Shape of Water (Guillermo del Toro, US 2017) (1)

Dit visueel betoverende liefdesdrama speelt zich af in de jaren vijftig in een geheim legercomplex. Daar houdt de FBI een uit de Amazone opgevist waterwezen gevangen en onderwerpt het aan wrede testen. In een watertank raast het wezen van woede en frustratie.

Del Toro zoomt in op de ontluikende liefde tussen schoonmaakster Elisa (Hawkins) en het waterwezen (gespeeld door slangenmens Doug Jones). Elisa ziet de mooie kant van het 'monster' en neemt hem mee naar haar eigen appartement en stopt hem daar in bad, waarna ze zich onderdompelen in hun liefde.

Elisa kan niet spreken in woorden, haar stem wordt niet gehoord. Toch heeft zij een waarheid gevonden. Kan dit watermens ons een alternatieve weg uit de klimaatcrisis wijzen? Misschien kan zij zich een waterige toekomst verbeelden omdat ze boven een bioscoop woont, en daarmee is ingewijd in de verhalenwereld waarin liefde tussen watermensen en landmensen tot de mogelijkheden behoort (zie Creature of the Black Lagoon, ook te zien in Eye). Genomineerd voor 13 Oscars.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Guillermo del Toro

Productiejaar

2017

Productieland(en)

US

Originele titel

The Shape of Water

Lengte

123 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Amfibische mensvissen komen in films vaak uit een ver, ver verleden, maar je kunt ze ook zien als een metafoor voor onze toekomst. Met het stijgende water komen kieuwen, schubben en vinnen wellicht goed van pas.

still The Shape of Water (Guillermo del Toro, US 2017)
still The Shape of Water (Guillermo del Toro, US 2017)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.