Skip to content
NLEN
Windrises1

The Wind Rises

Voor een Oscar en Golden Globe genomineerd historisch drama is een van de meest realistische animaties van grootmeester Hayo Miyazaki, die hier op het hoogtepunt is van zijn visuele vakmanschap. Het aangrijpende The Wind Rises is geïnspireerd op het leven van de luchtvaartingenieur Jiro Horikoshi, die het Japans gevechtsvliegtuig A6M ontwierp.

Windrisesposter

Hayo Miyazaki (Howl”s Moving Castle, Princess Mononoke) laat de verregaande gevolgen zien van de droom van één man om te vliegen en de droom van een hele natie om technologisch en militair oppermachtig te zijn; die dromen werden nachtmerries. Met behulp van zijn grote verbeeldingskracht maakte Miyazaki een inlevend portret van het Japan tussen de twee wereldoorlogen. Naast aangrijpende beelden van armoede en vernietiging ruimt hij ook plaats in voor romantiek.

Een van de verbluffendste scènes van The Wind Rises, al een grote hit in Japan, is die waarin bouwkundestudent Jiro in de trein wordt overvallen door de grote aardbeving van 1923. Miyazaki toont ons afwisselend majestueuze en noodlottige beelden van verwoesting, en is hier op het hoogtepunt van zijn visuele vakmanschap.

Van Hayo Miyazaki vertoont EYE ook Howl”s Moving Castle, Princess Mononoke, Ponyo on the Cliff by the Sea en My Neighbor Totoro.

Details

Windrises3
Windrises2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.