Skip to content
NLEN
still uit Thelonious Monk: Straight, No Chaser (Charlotte Zwerin, US 1989)

Thelonious Monk: Straight, No Chaser

Charlotte Zwerin / US, 1989 / 90 min.

Zeggen dat Thelonious Monks pianospel eigenzinnig was, is een understatement. De bebop-pionier roste op de toetsen als een bezetene, verknoopte melodielijnen en hoekige, jumpy noten tot een glashelder geheel, met standards als ‘Straight No Chaser’ als resultaat. Portret van een jazzlegende, met op 18 september een inleiding door pianist Oscar Jan Hoogland.

poster Thelonious Monk: Straight, No Chaser (Charlotte Zwerin, US 1989)

Thelonious Monk was met Charlie Parker en Dizzie Gillespie een van de grondleggers van een nieuwe jazzstijl, de bebop. In de vroege jaren veertig maakten ze furore, aanvankelijk in de underground, voor zwarte jazzfanaten en een enkele witte jazzcat zoals schrijver – toen nog Columbia University-student – Jack Kerouac.

Monk bracht de razendsnelle, grillige en hoekige riffs van de bebop (‘ugly-beautiful tunes’) over naar de piano. Zijn stijl is wel omschreven als die van ‘een man die een alligator op de rug klopt’, een mooie karakterisering van Monks eigenzinnige spel en karakter.

Getormenteerd

Regisseur Charlotte Zwerin – onder meer bekend van de roemruchte Rolling Stones-documentaire Gimme Shelter (1970) – maakte een invoelend portret van Monk als jazzlegende, geniaal vernieuwer én getormenteerd man op de rand – en eroverheen – van gekte.

Voor de film maakte Zwerin gebruik van documentaire zwartwitopnamen uit de jaren zestig, doorsneden met interviews met vakgenoten als John Coltrane, Theo Macero, vaste begeleider Charlie Rouse (tenorsaxofoon) en Monks echtgenote en zoon. Jazz-aficionado Clint Eastwood was uitvoerend producent.

Op zondag 18 september verzorgt pianist en 'enfant terrible van de impro scene' Oscar Jan Hoogland een inleiding.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Charlotte Zwerin

Productiejaar

1989

Productieland(en)

US

Originele titel

Thelonious Monk: Straight, No Chaser

Lengte

90 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD of FRA

Onderdeel van

All That Jazz

All That Jazz: een wervelend programma over jazz en film, met klassiekers, live performances en aandacht voor bijzondere avant-garde- en activistische filmmakers met een passie voor jazz. Van Miles Davis tot Vincent de Boer, van Sun Ra tot Ornette Coleman.

Lees meer
Een abstracte illustratie met links een figuur in een trilby-hoed die piano speelt en rechts een figuur die saxofoon speelt. (campagnebeeld All That Jazz (© René Gast & Yvonne Kroese (wallstories.org)))
still uit Thelonious Monk: Straight, No Chaser (Charlotte Zwerin, US 1989)
still uit Thelonious Monk: Straight, No Chaser (Charlotte Zwerin, US 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.