Skip to content
NLEN
Those who feel the fire burning 10000231 st 6 s high

Those Who Feel the Fire Burning

Morgan Knibbe / NL, 2014 / 74 min.

Het nieuwe Nederlandse filmtalent Morgan Knibbe tackelt in zijn filmdebuut Those Who Feel the Fire Burning een actueel maatschappelijk probleem: de plaats van migranten in het Europa van vandaag. Knibbe koos een ongewone, poëtische vorm door de documentaire te filmen vanuit het perspectief van een overleden drenkeling. Diens zoekende ziel doolt langs de Zuid-Europese grens. Voorafgaand aan de film vindt een talkshow plaats.

Those who feel the fire burning 10000231 ps 1 s high

Woeste golven slaan stuk op een bootje vol vluchtelingen, een meisje jammert dat ze niet naar Europa wil. Plots slaat een oude man overboord. Tevergeefs probeert hij de reddende handen te grijpen….

In zijn filmdebuut Those Who Feel the Fire Burning legt de jonge regisseur Morgan Knibbe (25) een maatschappelijk probleem vast: de uitzichtloze situatie van vluchtelingen die de oversteek wél tot een goed einde hebben gebracht, maar zich in apathische staat in de opvangcentra bevinden. Voor het vertelstandpunt koos hij een poëtisch perspectief: de dolende ziel van de overleden drenkeling.

De oude man toont ons vele gedesillusioneerde mensen; ze bevinden zich niet minder dan hijzelf in limbo, wachtend aan de randen van het veronderstelde paradijs. De stemmen van de migranten vermengen zich met die van de drenkeling tot een lappendeken van liefdevolle herinneringen, dromen en wensen.

Morgan Knibbe studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte experimentele film A Twist in the Fabric of Space. Hij regisseerde ook de korte film Shipwreck, die op het filmfestival van Locarno een Zilveren Luipaard won.Those Who Feel the Fire Burning werd o.a. genomineerd voor de hoofdprijs van het IDFA 2014.

Vooraf aan de film gaat Jos van der Burg van Filmkrant.Live in gesprek met regisseur Morgan Knibbe over zijn eerdere werk, inspiratiebronnen en nieuwste film aan de hand van clips uit o.a. Shipwreck, Irréversible en Those Who Feel the Fire Burning. De voorstelling wordt afgesloten met een Q&A met het publiek.

Klik hier voor een interview met Morgan Knibbe.

“…onvergetelijk…ijzersterk…groot nieuw documentair talent… (**** Het Parool)

“ …opmerkelijke debuutfilm…Uit elk beeld spreekt diepe interesse in de levens van de mensen voor de camera… (**** NRC Handelsblad)

“...tornt aan de grenzen van documentaire en fictie niet omwille van het experiment, maar om het verhaal zo goed mogelijk te kunnen vertellen...En daardoor het publiek oprecht te kunnen raken...De verdronken bootvluchteling komt zo wel heel erg dichtbij. (**** De Filmkrant)

Details

Regisseur

Morgan Knibbe

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL

Originele titel

Those Who Feel the Fire Burning

Lengte

74 min.

Drager

DCP - encrypted

Those who feel the fire burning 10000231 st 3 s high
Those who feel the fire burning 10000231 st 2 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.