NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Those who remain 1

Those who remain

Eliane Raheb / AE, 2016 / 95 min.

De boer Haykal probeert met horten en stoten zijn boerderij en restaurant te runnen op de grens van Libanon en Syrië. De staat is hier totaal afwezig en kleine groepen en fanatieke partijen nemen de macht over.

1080x1795 trembling landscapes

Haykal, een 60-jarige christelijke boer, besloot een boerderij en een restaurant te bouwen in Al Shambouk, een van de hoogste berggebieden van Libanon. Deze Akkar-hoogten zijn maar een paar kilometer verwijderd van Syrië. Haykal wordt geconfronteerd met allerlei problemen die duidelijk maken waarom de landbouw in dit gebied is gestagneerd. De wegen naar zijn boerderij en restaurant zijn praktisch onbegaanbaar in de winter. Stof uit de naburige steengroeven bedekken zijn gewassen.

spotgoedkoop

Dan zijn er ook nog de lokale sektarische spanningen, plus de politieke en economische gevolgen van de Syrische crisis. Terwijl opportunisten wanhopige Syrische boeren tegen spotgoedkope prijzen opkopen, dingen ze af op de prijzen waartegen Libanese boeren hun gewassen en vee moeten verkopen. En als klap op de vuurpijl is er een lopende rechtszaak over het eigendom van de boerderij.

koppig

Op deze plek, waar grenzen, verschillende religieuze facties en sociale klassen elkaar kruisen, probeert Haykal met horten en stoten zijn boerderij te runnen. Regisseur Eliane Raheb ziet Haykal als een metafoor van Libanon. Hij woont in een christelijke enclave die grenst aan zowel soennitische moslimdorpen als sjiitische moslimdorpen. De staat is hier totaal afwezig en kleine groepen en fanatieke partijen nemen de macht over. Haykal gaat ondertussen koppig door met zijn eigen plan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Eliane Raheb

Productiejaar

2016

Productieland(en)

AE

Originele titel

Those who remain

Lengte

95 min.

Taal

Arabisch, Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet