NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Three Minutes – A Lengthening (Bianca Stigter, NL/GB 2021)

Three Minutes – A Lengthening

Bekijk trailer

Bianca Stigter / NL, GB, 2020 / 69 min.

Bianca Stigter deed iets bijzonders: van drie minuten amateurfilm uit 1938 een documentaire van 70 minuten maken, als eerbetoon aan de omgekomen Joodse inwoners van het Poolse stadje Nasielsk. Een filmessay over het laten voortduren van de tijd door inzoomen, vertragen, herhalen en stilzetten. 

poster Three Minutes – A Lengthening (Bianca Stigter, NL/GB 2021)
Nasielsk, 1938. De Amerikaanse zakenman van Pools-Joodse origine David Kurtz komt naar zijn geboortestad met een 16mm-camera. Iedereen verdringt zich voor de lens, zeven jaar later zijn vrijwel alle inwoners van het stadje vermoord tijdens de Holocaust.

Jaren later vindt Kurtz’ kleinzoon Glenn het 3 minuten durende vakantiefilmpje terug; het zijn de enige beelden die nog bestaan van Nasielsk en zijn inwoners.

Glenn Kurtz reist naar Polen voor verder onderzoek en schrijft over zijn zoektocht het boek Three Minutes in Poland. Historicus en NRC-redacteur Bianca Stigter leest het en besluit een filmessay te maken: over de mogelijkheid om 3 minuten filmtijd te laten voortduren, door inzoomen, vertragen, herhalen en stilzetten. Welke verhalen zitten in het celluloid verborgen? Hoe kun je de gezichten van toen herdenken?

Het verleden laten voortleven

Verschillende stemmen versterken de beelden. Glenn Kurtz deelt zijn kennis van het beeldmateriaal. Maurice Chandler, die als jongetje in de film voorkomt, haalt zijn herinneringen op. Actrice Helena Bonham Carter verzorgt de voice-over.

Three Minutes – A Lengthening is een 70 minuten durend eerbetoon aan in de geschiedenis verdwenen mensen, een indrukwekkend filmessay over het herinneren van mensen en het laten voortleven van het verleden in het heden.

Details

Regisseur

Bianca Stigter

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL, GB

Originele titel

Three Minutes – A Lengthening

Lengte

69 min.

Taal

Engels, Duits, Pools

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Three Minutes – A Lengthening (Bianca Stigter, NL/GB 2021)
still uit Three Minutes – A Lengthening (Bianca Stigter, NL/GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.