Skip to content
NLEN
Timbuktu 20000295 st 1 s high 0

Timbuktu

Abderrahmane Sissako / FR, MR, 2014 / 97 min.

Brandend actueel drama, genomineerd voor een Oscar. In 2012 was het noorden van Mali bezet door jihadisten. Sissako toont het onderbelichte verhaal van de chaos en onderdrukking in Timboektoe en het geweldloze verzet van de Malinezen.

Poster 6

Niet zo ver van de Malinese stad Timboektoe, in 2012 in handen van religieuze fundamentalisten, leeft Kidane vredig in de duinen met zijn vrouw, zijn dochter en een 12-jarige herder. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand.

Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timboektoe. Maar hun lot verandert wanneer Kidane per ongeluk Amadou, de visser, doodt. Amadou heeft “GPS”, de geliefde koe van Kidane, geslacht. Kidane is nu onderworpen aan de nieuwe wetten van de bezetters.

In een interview in NRC Handelsblad benadrukt Sissako de contradicties in het gedrag van de bezetters: ´Ze verbieden mensen te zingen, maar roken zelf. Deze mensen zijn niet religieus, maar bedienen zich van religie. Gelovigen doden geen andere gelovigen op de wijze waarop zij dat doen.´ Ze gijzelen volgens hem niet enkel mensen, maar ook een visie op de islam, de islam die andere gebruiken en geloven aanvaardt en tolereert.

Voorpremière op 21 maart i.s.m het Movies that Matter Festival. Van Abderrahmane Sissako vertoont EYE ook zijn eerdere films Bamako, La vie sur terre en Heremakono.

Details

Regisseur

Abderrahmane Sissako

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR, MR

Originele titel

Timbuktu

Lengte

97 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Timbuktu 20000295 st 2 s high 0
Timbuktu 20000295 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.