NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Timbuktu 20000295 st 10 s high 2

Timbuktu

Timbuktu

Abderrahmane Sissako / FR, MR, 2014 / 96 min.

Een adembenemend mooie, hartverscheurende film over een stad overspoeld door jihadisten. De poëtische en soms brute film is destijds ontvangen als onvergetelijk meesterwerk. Genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film.

Timbuktu 20000295 ps 1 s high

In Timboektoe lijden de mensen onder het terreurregime van de jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. De vrouwen zijn een schaduw van zichzelf geworden, maar houden waardig stand. Iedere dag spreekt het geïmproviseerde tribunaal absurde en tragische veroordelingen uit.

Kidane en zijn familie wonen in de woestijn buiten de stad en zijn gespaard gebleven van de chaos in Timboektoe. Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters.

voetballen zonder bal

In een van de meest memorabele scènes zien we jongens zonder bal voetballen, in de hoop aan de toorn van de jihadisten te ontsnappen: verbeelding als daad van protest. De jihadisten verboden allerlei activiteiten, van muziek, gelach, sigaretten tot voetbal. "Ze verbieden iets dat je niet kunt verbieden", zei de de Malinese filmmaker Abderrahmane Sissako zelf over deze scène. "Als je iemand verbiedt te zingen, gaat hij in zijn hoofd zingen; je kunt hem niet tegenhouden.'

Timbuktu werd genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film, dong mee naar een Gouden Palm en won vele prijzen waaronder zeven Césars.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Abderrahmane Sissako

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR, MR

Originele titel

Timbuktu

Lengte

96 min.

Taal

Arabisch, Frans, Bambara

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Timbuktu 20000295 st 6 s high 2
Timbuktu 20000295 st 4 s high 0