Skip to content
NLEN
Tony Takitani Jun Ichikawa JP 2004 0

Tony Takitani

Jun Ichikawa / JP, 2004 / 105 min.

De eenzame Tony Takitani valt als een blok voor een vrouw die een koopverslaving blijkt te hebben waardoor hij dreigt (weer) alleen te eindigen. Ryuichi Sakamoto schreef een minimalistische score die perfect past bij de strakke, van kleur onttrokken beelden.

Poster Tony Takitani Jun Ichikawa JP 2004

Regisseur Jun Ichikawa (die in 2008 onverwacht overleed) maakte een bedachtzame, strak vormgegeven verfilming van een kort verhaal van Haruki Murakami. Tony Takitani is een eenzame man wiens leven verstoord wordt als hij eindelijk verliefd wordt. In grijs-uitziende, prachtig vormgegeven longshots zien we zijn onderkoelde worsteling met de relatie met zijn vader (een jazztrompettist), zijn vrouw en een tragisch ongeluk dat hij op verrassende wijze probeert te verwerken.

Cinematografisch gezien zijn er intrigerende keuzes gemaakt om de subtiele distantie van Murakami’s wereld te verbeelden. Sakamoto’s maakte een score die de film perfect ‘afmaakt’ en vooral bestaat uit repetitieve (solo)pianomuziek die hier en daar een verre voorloper lijkt van zijn bejubelde solo-album async (2017).

Met inleiding door Eye on Sound-programmeur Thijs Havens.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Jun Ichikawa

Productiejaar

2004

Productieland(en)

JP

Originele titel

Tony Takitani

Lengte

105 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Tony Takitani Jun Ichikawa JP 2004 1
Tony Takitani Jun Ichikawa JP 2004 2
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)

Podcast

Programmeur Thijs Havens sprak over Sakamoto met De Groene Amsterdammer.

Luister naar de podcast

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.