Skip to content
NLEN
Torncurtain1

Torn Curtain

Alfred Hitchcock / US, 1966

Voor z’n vijftigste speelfilm contracteerde Hitchcock Paul Newman en Julie Andrews. De twee sterren kregen matig applaus voor hun optreden in deze Koude Oorlogsthriller, die toch memorabele scènes telt. Newman speelt een nucleair wetenschapper die de Russen raketplannen tracht te ontfutselen.

Torn curtain affiche

Professor Michael Armstrong is gedreven, zeer gedreven. Helaas hebben zijn bazen van het nucleair instituut zijn onderzoek voorlopig stop gezet. Wanneer hij met zijn assistente en verloofde Sarah (Andrews) een congres in Kopenhagen bezoekt en opeens naar Oost-Berlijn verdwijnt, verdenkt men hem van contraspionage. En dat terwijl de professor een belangrijke formule op het spoor is om het Amerikaanse bewapeningsprogramma verder te brengen.

Huiscomponist Bernard Herrmann schreef opnieuw de muziek. Hitchock volgde echter de studiobonzen, die Herrmanns score afkeurden. Het was de laatste keer dat de twee samenwerkten. Ook de ontvangst van Torn Curtain was minder gelukkig: de critici liepen niet echt warm voor Hitchcocks vijftigste. En dat terwijl de film toch memorabele scènes bevat, zoals die waarin professor Armstrong met moeite erin slaagt de gevaarlijke Oost-Duitse spion Gromek uit te schakelen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1966

Productieland(en)

US

Originele titel

Torn Curtain

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Torncurtain2
Torncurtain3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.