Skip to content
NLEN
Traveling while black eye filmmuseum 3

Traveling While Black

Roger Ross Williams / US, 2019 / 20 min.

Xtended: Traveling While Black werd mede mogelijk gemaakt door:

Poster traveling while black

In Traveling While Black zit je aan tafel in Ben”s Chili Bowl, een restaurant in Washington uit 'The Green Book'. De gids, die zonder overdrijven een overlevingsgids kan worden genoemd, vertelde je waar je als Afro-Amerikaan in de jaren 40, 50 en 60 veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden.

Het is ontroerend om het vertrouwen te krijgen van de Afro-Amerikaanse klantenkring in Ben”s Chili Bowl en te horen wat het voor hen betekent om zwart te zijn in Amerika.

onveiligheid

De VR van Oscarwinnaar Roger Ross Williams (Music by Prudence; Life, Animated) werpt licht op de onveiligheid die veel zwarte Amerikanen ook nu nog ervaren (Ross Williams: 'Sinds de dagen van The Green Book is er helaas niet veel veranderd; zwarte mensen lopen risico vanaf het moment dat ze hun huis verlaten').

discussie aangaan

Ross Williams wijst op de noodzaak van 'safe spaces' voor Afro-Amerikanen. Discriminatie is niet iets van het verleden; het geweld vindt nog elke dag plaats.

Traveling While Black is een uitnodiging om de discussie aan te gaan over het verleden en het heden, met het oog gericht op de toekomst. Ross Williams: 'Ik koos voor de immersieve VR-techniek om iedereen na te laten denken over de kwestie van 'ras' in Amerika. Je kunt er niet aan ontsnappen, net zomin als Afro-Amerikanen kunnen ontsnappen aan de realiteit van zwart zijn in Amerika.'

Black Lives Matter

Door de recente Black Lives Matter-protesten rond de dood van George Floyd, voelt Williams opnieuw de urgentie om steun te geven aan zwarte filmmakers. “Ik wil mijn productiebedrijf op grote schaal uitbreiden dat het daadwerkelijk kansen biedt aan zwarte filmmakers”, zei hij tegen Indiewire.

Traveling While Black geeft een gezicht aan racistisch gemotiveerd politiegeweld. De VR sluit af met een aangrijpend interview met Samaria Rice, wier 12-jarige zoon Tamir een speelgoedpistool vasthield toen een politieagent hem in 2014 doodschoot.

optreden Akwasi

16 juli gaf taalkunstenaar Akwasi een spoken-wordperformance bij de openingsavond van Traveling While Black, bekijk hier de registratie.

“...voel je je tranen in je VR-headset naar beneden rollen... (***** NRC Handelsblad)

“...bijzonder aangrijpend... (***** Trouw)

“...indringend...fascinerend..Wonderschoon... (De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Roger Ross Williams

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

Traveling while black

Lengte

20 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters
Traveling while black eye filmmuseum 2
Twb screenshot 01 establishing 1920x1080 v003 3 1 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.