Skip to content
NLEN
still uit Un año, una noche (One Year, One Night) (Isaki Lacuesta, ES 2022)

Un año, una noche

Isaki Lacuesta / ES, FR, 2022 / 120 min.

De terroristische aanslagen in Parijs in 2015 schokten de wereld, in het Bataclan-theater vielen de meeste slachtoffers. Regisseur Isaki Lacuesta baseerde zich op de herinneringen van een Spaanse overlevende en vroeg zich af: hoe doorstaat een overlevend jong stel een trauma?

poster Un año, una noche (One Year, One Night) (Isaki Lacuesta, ES 2022)
Het Frans-Spaanse stel Céline en Ramón gaat naar de Bataclan en verheugt zich op het optreden van een stevige metalgroep. Eenmaal binnen opent een stel terroristen het vuur op de bezoekers, Céline en Ramón weten, ieder apart, de kleedkamers te bereiken waar ze zich urenlang schuilhouden. We zien de twee, gewikkeld in zilveren reddingsdekens, terug gaan naar huis – hoe zullen ze de gebeurtenissen verwerken?

Regisseur Isaki Lacuesta (1975, Girona) las het boek van Bataclan-overlever Ramón González ('Peace, Love and Death Metal') en dacht: hoe gaan de bezoekers de het er levend vanaf hebben gebracht om met de herinnering aan die gruwelijke gebeurtenis?

Onder druk

Céline en Ramón blijken ieder anders te reageren: zij stopt de herinneringen weg en leeft haar leven, Ramón herbeleeft de aanslag steeds, tot in het kleinste detail. De relatie komt onder druk te staan, Céline en Ramón kunnen niet langer eromheen: ze zullen onder ogen moeten zien dat hun verhouding in het teken staat van een trauma. Niemand wil slachtoffer zijn, niemand kan eindeloos haat koesteren. Wat te doen?

Un año, una noche ging afgelopen winter in première op het filmfestival van Berlijn en werd genomineerd voor de Gouden Beer; in Cannes kreeg de film de Oecumenische Jury Prijs, uitgereikt aan een speelfilm in het competitieprogramma.

Voorstelling in het kader van het Amsterdam Spanish Film Festival

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Isaki Lacuesta

Productiejaar

2022

Productieland(en)

ES, FR

Originele titel

Un año, una noche

Lengte

120 min.

Taal

Spaans, Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

still uit Un año, una noche (One Year, One Night) (Isaki Lacuesta, ES 2022)
still uit Un año, una noche (One Year, One Night) (Isaki Lacuesta, ES 2022)

Mede mogelijk gemaakt door

logo Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.