NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Une affaire de femmes eye filmmuseum01

Une affaire de femmes

Claude Chabrol / , 1988 / 108 min.

Zeven keer werkte Isabelle Huppert samen met de grote Franse regisseur Claude Chabrol; in Une affaire des femmes bereikt ze grote hoogten als Marie Latour, de vrouw die alles op alles zet om te overleven tijdens het Vichy-régime. Is ze slachtoffer van de omstandigheden of iemand die profiteert van de ellende van anderen? Huppert kreeg de prijs voor Beste Actrice van het filmfestival Venetië.

Poster une affaire de femmes eye filmmuseum

Frankrijk, 1941; in het niet-bezette deel van het land probeert Marie de eindjes aan elkaar te knopen als illegaal aborteur en kamerverhuurster aan prostituees. Haar dronken echtgenoot werkt niet, iemand moet ervoor zorgen dat de kinderen een betere toekomst krijgen. Dat ze een goede boterham verdient aan de ellendige omstandigheden van andere vrouwen lijkt Marie niet te raken; ook draait ze haar hand niet om voor een verhouding met een jonge Franse collaborateur.

subtiel

Voor haar illegale “vrouwenzaken” wordt Marie veroordeeld door de magistraten van het Vichy-régime die een voorbeeld willen stellen. Subtiel laat Chabrol zien hoe complex de situatie is; was de straatarme Marie schuldiger dan de collaborerende Vichy-regering? Huppert geeft Marie gestalte als een vrouw aan wier gezicht vrijwel niets is af te lezen; ze daagt de camera uit haar gezicht te 'lezen'.

Isabelle Huppert speelde in zeven films van Chabrol, waaronder La cérémonie, Merci pour le chocolat en Madame Bovary, die ook zijn te zien in Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claude Chabrol

Productiejaar

1988

Originele titel

Une affaire de femmes

Lengte

108 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Une affaire de femmes eye filmmuseum02
Une affaire de femmes eye filmmuseum03