Skip to content
NLEN
Une histoire de vent 6

Une histoire de vent & Regen

Bij de verschijning van een nieuwe monografie over Joris Ivens door filmhistoricus Thomas Waugh vertoont EYE twee Ivens-klassiekers, Une histoire de vent en Regen, beiden op 35mm-kopie. Het EYE-filmensemble vertolkt Lou Lichtvelds originele score voor Regen.

poster La Mort de Louis XIV

De vertoning van Une histoire de vent en Regen vindt plaats ter gelegenheid van de verschijning van het vuistdikke The Conscience of Cinema - The Works of Joris Ivens 1926 - 1989 van de Canadese filmhistoricus Thomas Waugh. Het is de meest uitvoerige studie tot nu toe van het werk van 'de vliegende Hollander'. De auteur zal de avond inleiden met een kort openingswoord.

In het kader van de Joris Ivens-dag vindt eerder op de dag de voorstelling Joris Ivens & Nederland plaats. EYE organiseert deze dag in samenwerking met Amsterdam University Press en de Europese Stichting Joris Ivens.

Programma:

Une histoire de ventJoris Ivens & Marceline Loridan-Ivens (FR/GB/DE/NL 1988)Frans en Mandarijn gespr., Engels ondert., 76 minutenHet filmisch testament van de negentigjarige filmmaker Joris Ivens, regisseur van experimentele klassiekers als De brug en Regen. Ivens en zijn vrouw Marceline vatten het plan op in China de wind te filmen. Een onmogelijkheid, daarom volgde het echtpaar de achtergelaten sporen in het landschap.

Une histoire de vent werd bekroond als wonderbaarlijke mengeling van filmsprookje, impressie van China”s culturele geschiedenis én autobiografische terugblik op Ivens” leven als filmmaker. “De wind ziet alles, het is de grote stroom waarop de mensheid zich voortbeweegt” (Ivens). Vertoning van de originele, niet eerder vertoonde 35mm-kopie.+RegenMannus Franken & Joris Ivens (NL 1929) stil, 12 minutenAmsterdam in de regen, eind jaren twintig. De met de handcamera opgenomen beelden van het stadsleven worden tot een ritmische compositie: zonlicht weerkaatst in het water van de grachten, zware wolken pakken samen, vogels vliegen in silhouet, regen sijpelt langs ramen, regen spettert op de daken. Dan wordt het droog.

Vertoning van de 35mm-kopie, met de originele score van filmmuziekpionier Lou Lichtveld – ook bekend als schrijver Albert Helman – live uitgevoerd door het EYE-filmensemble onder leiding van Martin de Ruiter.

Details

Une histoire de vent 1
Une histoire de vent 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.