NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Researchlabs 2021: UvA

University of Amsterdam: A Cinematic Voyage through Gender Expressions

In haar baanbrekende boek Gender Trouble (1990) introduceerde filosofe Judith Butler het concept performativiteit om de sociaal geconstrueerde classificatie van gender te beschrijven. Volgens haar geven wij allen een voorstelling van ons gender, ongeacht of onze ‘voorstelling’ genderconform is of niet.

Poster Researchlabs 2021 UvA
Met het concept ‘performativiteit’ als uitgangspunt is dit programma bedoeld als een uitgebreide presentatie van uiteenlopende fictie- en non-fictiefilms – van het tijdperk van de stomme film tot nu, en van Italië tot Brazilië – waarin genderperformance aan bod komt op het niveau van de verhaallijn (tekstueel) en/of op het niveau van de vertelling (acteren). Onze selecties zijn verre van uitputtend, maar laten wel zien dat de politiek van representatie niet statisch is en verschillende politieke, sociale en culturele contexten weerspiegelt.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

60 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Researchlabs

In 2012 bescheiden begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks eendagsfestival: Best of Researchlabs viert zijn tienjarig bestaan met een optreden van de anarchistische band LUza CULT, de vertoning van de winnende film en nieuw werk van drie eerdere Researchlab-winnaars.

Lees meer
Campagnebeeld Researchlabs 2021