Skip to content
NLEN
Ali Khamraev met zoon

Uzbek Cinema then and now: Saodat Ismailova and Ali Khamraev

Uzbek Cinema then and now: Saodat Ismailova and Ali Khamraev

Kunstenaar en filmmaker Saodat Ismailova, wier tentoonstelling 18,000 Worlds te zien is in Eye, gaat in gesprek met de grote Oezbeekse regisseur Ali Khamraev. Zijn werk was van grote invloed op de vorming van Ismailova als filmmaker.

poster Saodat Ismailova  – 18,000 Worlds

In dit programma komen twee Oezbeekse filmmakers van verschillende generaties aan het woord. Ali Khamraev (Tashkent, 1937) is een prominente Oezbeekse regisseur en werkte daarnaast ook als acteur, producent en scenarist. In totaal heeft hij meer dan 50 documentaires en speelfilms gemaakt. Hij maakte met name films in de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek, die na het ineenstorten van de Sovjet-Unie nog maar weinig vertoond worden en wachten om internationaal (her)ontdekt te worden.

Saodat Ismailova werd filmmaker in een onafhankelijk Oezbekistan, maar had altijd een diepe interesse voor de geschiedenis van cinema in haar land. Het belooft een rijk gesprek te worden over cinema in Centraal-Azië, de invloed van filmgeschiedenis, en het werk van filmmakers onder verschillende ideologieën. Er zijn fragmenten van beide filmmakers te zien.

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films die Saodat Ismailova heeft uitgekozen, onder meer van Ali Khamraev: The Seventh Bullet (1973) op 11 maart; Triptych (1979) op 29 maart en Man Follows Birds (1975) op 21 april. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.