NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Valley of the gods eye filmmuseum 6

Valley of the Gods

Lech Majewski / PL, LU, 2019 / 126 min.

In een eigentijdse parabel vervlecht regisseur Lech Majewski de oude mythes van de Navajo, de hebzucht van een moderne ondernemer en de belevenissen van zijn biograaf tot een fascinerend commentaar op de morele staat van Amerika. Met John Malkovich, John Ecas en Bérénice Marlohe.

Valley of the gods eye filmmuseum

Hij is de rijkste man ter wereld maar nog heeft hij niet genoeg.

Wes Tauros (John Malkovich) kan het niet laten: zijn bedrijf koopt rechten voor het delven van uranium, midden in de Valley of the Gods, de heilige gronden van de Navajo.

Ondertussen trekt Tauros” persoonlijke biograaf naar het landgoed om het levensverhaal van de als een kluizenaar levende multimiljardair op te tekenen. De graven van de Navajo-voorouders zullen worden geschonden, wraak van de goden kan niet uitblijven…

botsende tradities

In Valley of the Gods zijn botsende tradities – die van de Amerikaanse durfkapitalist versus de van de natuur levende Native American – brandstof voor een vertelling over de staat van een land gebouwd op mythes; die van de Amerikaanse Droom en het archetype van de witte pionier die de wildernis temt en profijtelijk naar zijn hand zet.

Regisseur Lech Majewski (The Mill and the Cross) weeft van deze gegevens een fascinerende, mysterieuze vertelling over het zelfbeeld van “Amerika”, waarbij het perspectief grotendeels bij de Native Americans ligt.

voorfilm

Early Wish (Not a Ballerina) (Hetty van Oordt, NL 2016, 1”, geen dialoog)Korte stop-motion animatie waarin een kinderwens lijkt te worden vervuld.

Details

Regisseur

Lech Majewski

Productiejaar

2019

Productieland(en)

PL, LU

Originele titel

Valley of the Gods

Lengte

126 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Valley of the gods eye filmmuseum 2
Valley of the gods eye filmmuseum 9