Skip to content
NLEN
Licht1

Vals licht

Theo van Gogh / NL, 1993 / 94 min.

In Vals licht raakt een sullig studentje verliefd op een doorgewinterde hoer die pathologisch liegt. Geïntrigeerd door het thema liegen gebruikte Theo van Gogh de roman van Joost Zwagerman als inspiratie voor een sardonisch sprookje over een gedoemd liefdespaar. Van Gogh: ‘De personages zijn stripfiguren, die in slechtheid niet voor elkaar onderdoen.’

Poster1 0

“Ik heb het gevoel dat ik, en iedereen om mij heen, allang dood is”, zei Van Gogh eens in een interview. “Dat is de thematiek van mijn werk.” Vals licht is, na Loos, weer een film over een man in de ban van een fatale vrouw. Met Ellik Bargaï als student en Amanda Ooms als prostituee die door onderwereldfiguren onderdrukt wordt. Te laat beseft hij dat ze hem gebruikt.Vals licht was Van Goghs zesde speelfilm, de duurste en meest ambitieuze tot dan toe. Helaas trok hij, net als zijn voorgaande films, weinig publiek, ondanks interessante bijrollen van Thom Hoffman (als Ooms” louche ex-minnaar), Cas Enklaar en Marijke Veugelers (als Bargaïs hufterige ouders) en een cameo van Arnon Grunberg (als hoerenloper).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1993

Productieland(en)

NL

Originele titel

Vals licht

Lengte

94 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Licht2
Licht3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.