Skip to content
NLEN
131521683425211

Videogramme einer Revolution

Harun Farocki, Andrei Ujica / DE, 1992 / 106 min.

Eerbetoon aan de invloedrijke Duitse filmmaker Harun Farocki, die op 30 juli 2014 op 70-jarige leeftijd overleed. In 1992 maakte hij een filmessay in videobeelden van de val van de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu. De film gaat vergezeld van een fragment uit Peter Delpeuts documentaire De tijdmachine.

Videogramsofarevolution1992harunfarockidvdqqz1as11

Op 21 december 1989 zond de Roemeense televisie de laatste redevoering van Nicolae Ceaușescu uit. Vijf dagen later vonden de 'Wakende Eik der Karpaten' en zijn vrouw Elena een roemloos einde voor het vuurpeloton. Daarmee bevrijdden de Roemenen zich van een dictatuur die zich onder meer staande had weten houden via de zorgvuldig geregisseerde desinformatie van de staatstelevisie.

Filmmakers Harun Farocki en Andrei Ujica stelden uit meer dan 125 uur video-opnamen een drie uur durend filosofisch filmessay samen dat het chronologisch verloop van de revolutie schildert. Een beeldbericht over beeld dus, een “elektromagnetisch verslag van een revolutie“, die in gang werd gezet door nonstopuitzendingen van de door burgers overgenomen staatszender.Het slagen van de Roemeense revolutie was volgens de samenstellers “compleet te danken aan de videocamera´s”, en daardoor een onvervalste “televisierevolutie”.De voorstelling gaat vergezeld van een fragment uit Peter Delpeuts tv-documentaire De tijdmachine (1996), waarin de invloed van beelden op (het verloop van) de geschiedenis ter sprake komt.Samenwerking met het Impakt Festival, dat oktober jl. een programma aan de Duitse regisseur wijdde.EYE on Art is een programma op het raakvlak van film en beeldende kunst dat iedere week plaatsvindt op de dinsdagavond bij EYE. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Meldt u dan aan voor de EYE on Art nieuwsbrief

Details

Regisseur

Harun Farocki, Andrei Ujica

Productiejaar

1992

Productieland(en)

DE

Originele titel

Videogramme einer Revolution

Lengte

106 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

16mm

Videogramsofarevolution1992harunfarockidvdqqz2qa71
Videogramsofarevolution1992harunfarockidvdqqz3gx71
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.