NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Villa amalia eye filmmuseum 5

Villa Amalia

CH, FR, 2009 / 94 min.

Onpeilbaar, sfinxachtig, een blanco scherm: karakteriseringen die vaak worden gebruikt om de vrouwen te typeren die Isabelle Huppert al zo’n veertig jaar speelt. In Villa Amalia lijkt ze het zenit van de raadselachtigheid te hebben bereikt; gevierd concertpianiste Ann snijdt radicaal de banden met haar oude leven door en vindt zichzelf opnieuw uit. Wat motiveert haar extreme keuzes?

Poster villa amalia eye filmmuseum

Ann wandelt door de stad en ziet plotseling haar man in innige omhelzing met een andere vrouw. In plaats van aan te sturen op een relatie reddend gesprek weet Anne wat haar te doen staat. Ze stuurt de echtgenoot de laan uit, verkoopt het huis, cancelt alle concertafspraken, meet zich een nieuw kapsel aan en vertrekt.

doorsnijden

Regisseur Benoît Jacquot toont in korte, gestileerd-elliptische scènes steeds meer van Anns verleden; haar reis eindigt in een huisje op de rotsachtige heuvels van het eiland Ischia, tegenover Napels. Alle banden met het verleden zijn doorgesneden.

minimale middelen

De verfilming van Pascal Quignards roman was de vijfde samenwerking van Isabelle Huppert en Benoît Jacquot. Onder Jacquot (o.m. Pas de scandale, 1999, La fausse suivance, 2000, en L”école de la chair, 1998) liet Huppert fraaie staaltjes van hogeschoolacteren zien; voor het neerzetten van haar archetypische ondoordringbare personages heeft ze niet meer nodig dan het optrekken van een wenkbrauw of een afzijdige blik; maximaal effect met minimale middelen.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2009

Productieland(en)

CH, FR

Originele titel

Villa Amalia

Lengte

94 min.

Taal

Frans, Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Villa amalia eye filmmuseum 2
Villa amalia eye filmmuseum 3