NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Vitalina varela eye filmmuseum 4

Vitalina Varela

Pedro Costa / PT, 2019 / 124 min.

De Kaapverdische Vitalina Varela arriveert in Lissabon om achter de geheimen van haar overleden man te komen. 25 jaar geleden verliet hij hun geboorteland om in Portugal te gaan werken. Het surreële, indringende Vitalina Varela won in 2019 het Gouden Luipaard en de prijs voor Beste Actrice op het festival van Locarno.

Poster vitalina varela eye filmmuseum

Terwijl Vitalina Varela de schaarse sporen van haar overleden man probeert te volgen, ontmoet ze andere dolende zielen in de benauwende woningen en steegjes van de wijk Fontainhas. Deze straatarme buitenwijk in Lissabon is inmiddels afgebroken. Ooit probeerden Portugezen en Kaapverdische immigranten hier al scharrelend een bestaan op te bouwen.

Pedro Costa begon Fontainhas meer dan twintig jaar geleden voor het eerst vast te leggen met de trilogie Ossos, In Vanda's Room en Colossal Youth. Costa dook diep in de wijk en leerde de mensen en de buurt goed kennen.

surreëel

De ijselijke sterke beelden in Vitalina Varela zijn gefilmd als een reeks schilderachtige stillevens. Costa verbeeldt de Afrikaanse diaspora en de erfenis van raciaal en koloniaal geweld als een droomachtig portret van de levende doden. Die surreële, geïsoleerde wereld van Vitalina Varela wordt versterkt door de indringende filmstijl, vol clair-obscur en een bijna vierkant 4:3-beeld.

Costa schreef het scenario in nauwe samenwerking met Vitalina, die hier als niet-professionele actrice een fictieve versie van zichzelf speelt. Voor haar indrukwekkende spel won ze de prijs voor Beste Actrice op het festival van Locarno.

voorfilm uit de collectie

Lights Camera Action (Eric Wijnvoord, NL 2013, 2”, geen dialoog)Lights, camera, action is een dans zonder bewegende objecten. Door een spel met lichtval, schaduw en camerawendingen ontstaat een abstracte choreografie.

“...een monument van een film...hypnotiserend...vol textuur... (***** NRC Handelsblad)

“...magisch...beeldschoon...schitterend...betoverend...rijkelijk beloond. (**** De Volkskrant)

“...prachtig...elke scène een schitterend clair-obscur... (**** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pedro Costa

Productiejaar

2019

Productieland(en)

PT

Originele titel

Vitalina Varela

Lengte

124 min.

Taal

Portugees

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

De films uit Previously Unreleased waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye, dat ook dit jaar vanaf 17 juni een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar de Nederlandse filmtheaterschermen haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
still uit Vitalina Varela (Pedro Costa, PT 2019)
Vitalina varela eye filmmuseum 3