NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Vivresavie02

Vivre sa vie

Jean-Luc Godard / FR, 1962 / 80 min.

Godards muze Anna Karina laat in twaalf hoofdstukken zien hoe een would-be actrice afdaalt in de prostitutie. Vivre sa vie is de derde van zeven films waarin Godard en Karina samenwerkten en een lofzang op de schoonheid van actrice Anna Karina. Dit keerpunt in Godards oeuvre won de Special Jury Prize in Venetië en kreeg de status van klassieker.

Poster vivresavie b1 lr

Met Vivre sa vie film en douze tableaux sloeg Jean-Luc Godard een nieuwe weg in. Hij wilde de echte worstelingen in het leven van echte mensen documenteren en afstand nemen van de licht romantische intriges waar de nouvelle vague bekend om was gaan staan.

hoogtepunt

Godard castte zijn toenmalige vrouw Anna Karina als Nana, een winkelmeisje in een platenzaak dat actrice wil worden, maar in de prostitutie belandt. Karina en Godard maakten maar liefst zeven films samen; Vivre sa vie is de derde, het hoogtepunt van hun samenwerking en een lofzang op de schoonheid van actrice Anna Karina.

klappen van het leven

De film is ook een verwijzing naar andere films rond sterke vrouwelijke hoofdpersonen die klappen van het leven krijgen; sommige scènes lijken geïnspireerd door de films met Louise Brooks, een beroemd actrice uit het tijdperk van de stille film, en door Maria Falconetti”s rol in Carl Dreyers The Passion of Jeanne d'Arc (1928). In een van de meest iconische scènes kijkt een betraande Nana in de bioscoop naar deze klassieker.

Het tragische vrouwenportret Vivre sa vie geldt als een van Godards meest dynamische, energieke films. De regisseur maakte later nog een film over prostitutie in Parijs: 2 ou 3 choses que je sais d'elle (1967).

Digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean-Luc Godard

Productiejaar

1962

Productieland(en)

FR

Originele titel

Vivre sa vie

Lengte

80 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Vivresavie04
Vivresavie03