Skip to content
NLEN
Matisse 0

Voyage and Vision in the Life of Matisse

De oase van Matisse komt tot leven! De landschappen van Algerije, Marokko en Tahiti dienden als inspiratiebron voor de werken van Henri Matisse. Bekijk ze door de ogen van Matisse tijdens deze filmische reis in EYE.

Matisse

Met trots presenteert EYE in samenwerking met Het Stedelijk Museum een programma naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling De Oase van Matisse (26 maart – 16 augustus 2015, Stedelijk Museum Amsterdam). De kunstwerken en reizen van de grote Franse impressionist worden uitgelicht door Roger Benjamin (Professor Kunstgeschiedenis aan University of Sydney) met behulp van vroege films over de reisbestemmingen van Henri Matisse in Algerije, Marokko en Tahiti.

Tijdens de avond wordt onder andere bijzonder filmmateriaal getoond van de gebroeders Lumière Biskra, Noce Arabe (35mm, 1906, collectie: Lumière brothers) en Ramasseurs des Sous (35mm, 1906, collectie: Lumière brothers). Het film materiaal correspondeert met de reizen van Matisse in 1906 naar Algerije, Constantinopel, Batna, Biskra, Sisi Okba en toont de omgeving zoals de Franse schilder deze met eigen ogen heeft gezien. Professor Benjamin bespreekt in zijn lezing de belangrijkste reisbestemmingen van Matisse aan de hand van werken uit te tentoonstelling, waaronder De parkiet en de Zeemeermin (1952-53, collectie: Stedelijk Museum Amsterdam), en origineel film materiaal uit de tijd van zijn reizen zoals Au Maroc: Tanger (35mm, 1908 collectie: EYE filmmuseum). De stille films worden, zoals het hoort, begeleidt met muziek uit het begin van de 20e eeuw door Nora Mulder op de piano.

Details

Vlcsnap 2015 03 24 17h33m51s376
Vlcsnap 2015 03 24 17h33m21s143 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.