NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Wadjda (Haifaa Al-Mansour, SA 2012)

Wadjda

Wadjda

Haifaa Al-Mansour / SA, DE, US, AE, NL, JO, 2012 / 98 min.

Een elfjarig meisje in Saoedi-Arabië spaart om een fiets te kunnen kopen. Mansours portret van een onschuldig jong meisje dat, zonder het te weten, sociale en religieuze conventies tart, kreeg internationaal grote bijval. Mansour maakt deel uit van een nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs.

Poster Wadjda Haifaa Al Mansour SA 2012

Wadjda woont in het welvarende Riyad. Ze droomt ervan om de groene fiets te kunnen kopen die ze al zo lang in de winkel ziet staan. Haar moeder pepert Wadjda in dat fietsen vrouwen niet is toegestaan, maar daar trekt het meisje zich niets van aan. Ze legt al haar spaargeld opzij om op de de groene fiets te kunnen racen tegen vriendje Abdullah.

De eerste lange speelfilm uit Saoedi-Arabië, een coming-of-age-vertelling waarin de botsing tussen oude en nieuwe waarden is verwerkt, trok wereldwijd de aandacht. Mansour – de eerste vrouwelijke filmmaker van het land- werd uitgenodigd voor de internationale festivals en vestigde de aandacht op het bestaan van talentvolle vrouwelijke Arabische regisseurs.

Wadjda is gedeeltelijk geïnspireerd door Mansours eigen jeugdervaringen en kreeg onder meer de Art Cinema Award van het filmfestival van Venetië.

Met inleiding door filmjournalist Dana Linssen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Haifaa Al-Mansour

Productiejaar

2012

Productieland(en)

SA, DE, US, AE, NL, JO

Originele titel

Wadjda

Lengte

98 min.

Taal

Arabisch

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
still uit Wadjda (Haifaa Al-Mansour, SA 2012)
still uit Wadjda (Haifaa Al-Mansour, SA 2012)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.