Skip to content
NLEN
Walesa2

Walesa, Man of Hope

Andrzej Wajda / PL, 2013 / 127 min.

Meesterlijk, genuanceerd portret van de Poolse Solidariteitsleider Lech Walesa. Regisseur Wajda laat de onstuimige dagen herleven bij de scheepswerf van Gdansk, waar arbeiders in opstand tegen kwamen tegen het Sovjetsysteem.

Walesa1

Na zijn jaren 80-films over de anticommunisten De man van marmer en De man van ijzer maakte Wajda nu een film over de beroemdste van allemaal, De man van hoop, Lech Walesa. Als scheepswerfarbeider streed hij tegen de communistische onderdrukking en won daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede,

Veteraanregisseur Wajda roept de onstuimige dagen op bij de scheepswerf van Gdansk waar arbeiders in opstand tegen kwamen tegen het Sovjetsysteem. De film stopt voor Walesa's controversiële termijn als president. Als bronmateriaal gebruikte Wajda het interview van de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci met de vakbondsleider, afgenomen in 1981, enkele maanden voordat de staat van beleg werd uitgeroepen en hij werd gearresteerd wegens het aanzetten tot onrust.

Het drama toont niet alleen de politieke leider Walesa, die tot een behoorlijk arrogant figuur uitgroeide, maar ook de gemankeerde familieman. Wajda voltooit zijn kroniek over die turbulente tijd met perfect op elkaar afgestemde shots, gefilmd in zwart-wit en kleur, en met een enorme dynamiek die past bij de impact die Walesa had op de wereldgeschiedenis.

“…feest van herkennning… (**** Trouw)

“…Wieckiewicz geeft Walesa perfect gestalte…treffende feiten en beelden… (De Volkskrant)

“...eerlijk portret...prima acteerwerk... (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Regisseur

Andrzej Wajda

Productiejaar

2013

Productieland(en)

PL

Originele titel

Walesa : czlowiek z nadziei

Lengte

127 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Walesa7
Walesa8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.