Skip to content
NLEN
Still We Alice Diop 1

We

Alice Diop / FR, 2021 / 116 min.

Alice Diop stopt bij enkele stations langs de Parijse RER B en ontmoet een automonteur, een wijkverpleegster, een schrijver en een groep jagers. Deze slices of life vormen uiteindelijk een meeslepend geheel. Een mogelijk ‘wij’.

poster IDFA 2021

De regionale treinverbinding RER B doorkruist Parijs en de buitenwijken van noord naar zuid. Alice Diop stopt bij enkele stations en ontmoet een Malinese automonteur in Le Bourget, een geduldige wijkverpleegster in Drancy (haar zus), de schrijver Pierre Bergounioux in Gif-sur-Yvette en deelnemers aan een hertenjacht in de Chevreuse-vallei.

Diop verweeft haar kalme observaties met herinneringen aan haar Senegalese vader, die in de jaren zestig als immigrant in Frankrijk aankwam, en aan haar moeder, die ze amper op oude familiefoto’s en films aantreft. Haar moeder is hooguit een silhouet aan de rand van het kader, klaar om te verdwijnen, ziet Diop tot haar schrik. Dat beeld zet ze op ontroerende wijze recht.

Ondertussen rijdt de RER door en komen de losse verhalen die ze optekent organisch samen. Diop kiest ervoor om de verschillen tussen de mensen niet te vergroten, maar om goed naar ze te kijken en luisteren, met aandacht voor het kleine gebaar. De losse slices of life vormen zo een meeslepend, ontroerend geheel. Een mogelijk ‘wij’.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alice Diop

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Lengte

116 min.

Taal

Frans

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still We Alice Diop 2
Still We Alice Diop 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.