
Wenn Völker streiten
Cäsar Lupow / DEUZE, 1915
Drama over twee vrienden, een Fransman en een Duitser, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als vijanden tegenover elkaar komen te staan. Wenn Völker streiten was met Maudite soit la guerre van Alfred Machin een van de eerste anti-oorlogsfilms. Beide films werden aangekocht door bioscoopexploitant Jean Desmet. Met live muziek (Cinema Concert).

De Fransman Henri Toussaint en de Duitser Frederik Faber zijn goede vrienden. Henri is verliefd op de zus van Frederik, Lize. Wanneer de oorlog uitbreekt, meldt Henri zich aan bij het Franse leger en Frederik geeft zich op bij het Duitse leger als vrijwilliger.Wenn Völker streiten was met Maudite soit la guerre (1915) van Alfred Machin een van de eerste anti-oorlogsfilms uit de begintijd van de cinema. De maker, Cäsar Lupow, was een Italiaan die eigenlijk naar de naam Cesare Lupo luisterde en in Duitsland emplooi vond in de filmindustrie.Wenn Völker streiten werd al opgenomen in de eerste maanden van WOI en geldt daarom als bijzonder pacifistisch pamflet met grote beeldende kracht: de gruwel van het oorlogsgeweldverschijnt in prachtige tinten. De film werd destijds geprezen om zijn kleurschakeringen via het tintingproces, de niet-pathetische regie en de beeldende kwaliteit: de indrukwekkende opnamen doordrongen de kijker van de gruwel van oorlogsgeweld.
Met voorprogramma: Stef Visjager en Chris Bajema (radiomakers Desmet) brengen onder meer gesproken theaterteksten van de Oostenrijkse satiricus en journalist Karl Kraus (1874-1936), schrijver van het anti-oorlogsdrama Die letzten Tage der Menschheit (1919) en hoofdredacteur van het fel-kritische eenmansblad Die Fackel. Geluidseffecten en muziek door Rik Mol (trompet).
Voorafgaand de lezing De Eerste Wereldoorlog en de Desmetcollectie door EYE-curator Elif Rongen.
Details
Regisseur
Cäsar Lupow
Productiejaar
1915
Productieland(en)
DEUZE
Originele titel
Wenn Völker streiten
Drager
35mm
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.