Skip to content
NLEN
still uit West Side Story (Jerome Robbins & Robert Wise, US 1961)

West Side Story

Jerome Robbins, Robert Wise / US, 1961 / 152 min.

De New Yorkse buurtbendes The Jets en The Sharks bestrijden elkaar op leven en dood. Wanneer een ex-lid van de Jets verliefd wordt op de zus (Natalie Wood) van de Sharks-aanvoerder, zijn de rapen gaar. Een van de grote Hollywood-musicals, vooral door de songs van Stephen Sondheim en de muziek van Leonard Bernstein.

poster West Side Story (Jerome Robbins & Robert Wise, US 1961)

West Side Story sleepte maar liefst tien Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste bijrollen en beste camerawerk. De choreografie van Jerome Robbins kreeg een speciale Oscar voor beste choreografie.

Regisseur Robert Wise gebruikte niet al te opwindende dialogen voor zijn adaptatie van Shakespeares beroemde “Romeo en Julia”, maar niemand die dat bezwaarlijk vond. De strijd tussen de Puertoricaanse immigrantenjongeren van The Sharks en hun “oorspronkelijke” New Yorkse rivalen The Jets wordt voornamelijk via zang en dans in beeld gebracht zoals het een musical betaamt. Actrices Rita Moreno en Natalie Wood schitteren als elkaar rivalen en de muziek van Leonard Bernstein - gedeeltelijk geschreven in een afwijkende vijfkwartsmaat - geeft de film een opwindende vaart. Songs als “Maria”, “Tonight”, “America”en “I Feel Pretty” werden wereldhits.

West Side Story is opgenomen in de Top 100 (nr. 41) van allerbeste films aller tijden van het American Film Institute. De film is gerestaureerd, waardoor de indrukwekkende breedbeeldopnamen en felle kleuren weer tot hun recht komen.

Details

Regisseur

Jerome Robbins, Robert Wise

Productiejaar

1961

Productieland(en)

US

Originele titel

West Side Story

Lengte

152 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

70mm, NVT

still uit West Side Story (Jerome Robbins & Robert Wise, US 1961)
still uit West Side Story (Jerome Robbins & Robert Wise, US 1961)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.